SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Siyaset Bilimi Bölümü

Siyaset Bilimi Bölümü Nedir?

Devlet yapılanması, siyasal kurumların yapısını ve ilişkilerini inceleyen sosyal, siyasal bir bilimdir. Geçmişten günümüze kadar olan insanlık tarihini, insanların birbiriyle ve yönetimlerle olan ilişkilerini ve onların politikaya olan bakış açılarını gözlemleyerek inceler.

Siyaset Bilimi, öğrencilerin siyasetle ilgili kavramları hakkında geniş bilgi ve birikimi olanağı sağlayarak dünya ve Türkiye tarihi içerisindeki gelişimi ve değişimini anlamasını sağlıyor. Siyasi partileri, seçim sistemleri ile ilgili bilgiler öğrenmelerini sağlayarak, bu kavram ile ilgili sorgulayıcı sezgici düşünceler geliştirmelerine olanak sağlamayı amaçlıyor.

Bu hizmetleri sunarken toplumsal yerel ve ulusal yapıların ortaya çıkmasında etkili olan yasalar, yapılar, gelenek görenekleri tarihi oluşumları ve üzerinde durup inceleyip yeni yapılanmaları geliştirip siyaset biliminin faydalarını ortaya çıkarıyor.

Siyaset Bilimi Bölümü Eğitim Süresi Ne Kaç Yıldır?

Siyaset Bilimi Bölümü 4 yıllık bir lisans programını içeriyor. Üniversitenin iktisadi ve idari fakültesinde belirlenen AKTS puan şartı ile okuldan mezun olunabiliyor. Bölüm, öğrencileri olması gereken özelliklerle yetiştirerek bölüme hazırlıyor.

Siyaset Bilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

İİBF’nin en önemli bölümlerden biri olan Siyaset Bilimi bölümünde farklı dersler okutuluyor. Farklı bölümlerle ortak olarak öğretilen çeşitli dersler bulunuyor. Felsefe, Sosyoloji, Türk Dili, İngilizce ve İktisat gibi dersler ortak olarak okutuluyor.

Ortak derslerin yanı sıra 4 yıl boyunca okutulan derslerin bazıları şu şekildedir;

  • Hukukun Temel Kavramları,
  • Sosyal bilimlerde Araştırma Yöntemleri,
  • Kamu Personel Hukuku,
  • Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler,
  • İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri,
  • Kentleşme ve Konut Politikaları,
  • Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar,
  • Örgütsel Davranış,

Zorunlu ve seçmeli derslerle öğrenciyi her açıdan donanım sahibi yapıp siyaset bilimine uygun özellikte yetiştirilmesini sağlıyor. Siyaset Bilimi, ders çeşitliliği yönünden zengin bir bölümdür. Devlet kademelerinde çalışabilmek için KPSS sınavlarında iyi bir puan alarak istediği bölüme atanmak mümkün olabiliyor.

Siyaset Bilimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Siyasal, yönetimsel, hukuksal işlerle ilgilenip halk ve devlet arasındaki ilişkiyi inceliyor devlet kademelerinde öğretim birimlerinde akademisyenlik danışmanlık yaparak halkın problemlerinin çözümlenmesinde yardımcı görevi üstleniyor. Devletin hemen her kademesinde görev alıp mesleğini devam ettirebiliyor.

Siyaset Bilimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Devlet veya Özel idarelerde çalışabildikleri gibi çeşitli bakanlıklar bünyesinde de görev alıp iş sahibi olabiliyorlar. Devlet memurlukları, dış ticaret, kaymakamlık, müsteşarlık, milletvekilliği uluslararası hukuk büroları gibi geniş alanlarının olduğu bir iş gücüne sahiptir. Siyaset Bilimi mezunları ayrıca sivil toplum örgütlerinde görev alarak toplum ve devletin birleştirici unsuru da olabiliyorlar. Devlet kademelerinde çalışabilmek için KPSS sınavlarında iyi bir puan alarak istediği bölüme atanabiliyor.