Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler son yılların en çok tercih edilen bölümlerinden birisi haline gelmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Siyasal Bilimler Fakültesinin bünyesinde yer alan bu bölüm, birçok öğrencinin hayallerini süslüyor. Geniş bir iş olanağına sahip olan bu bölüm, geleceğini güzel kılmak isteyen her öğrencinin ilk tercihi haline gelmiştir.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü tüm üniversitelerde 4 yıldır. Hazırlık eğitimi alacak öğrenciler için bu süre ilave 1 yıl olarak ortaya çıkar. Toplamda 5 yıllık bir eğitimle mezun olunur.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde son derece kapsamlı bir ders programı mevcuttur.
1. sınıfta, siyaset bilimine giriş, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, sosyoloji, felsefe, anayasa hukukuna giriş ve iktisada giriş gibi dersler yer alırken, 2. sınıfta daha çok bölüme yönelik derslerin yoğun olduğu söylenebilir.
2. sınıfta uluslararası hukuk, uluslararası iktisat, uluslararası ilişkiler teorileri gibi meslek yaşamında sıklıkla kullanılacak dersler görülür.
3. sınıfta, uluslararası örgütler, makro ve mikro iktisat, Osmanlı tarihi gibi daha spesifik ve uzmanlaşmaya yönelik dersler de mevcuttur. Kimi üniversitelerde seçmeli olarak, Afrika, Asya, Kafkasya ya da Balkanlar coğrafyasını kapsamına alan dersler okutulur. Bir alanda çalışmak ve uzmanlaşmak isteyen her öğrenci bildiği dil ya da dillere ya da ilgi alanına göre ders seçimi yapmakta özgürdür.
4. sınıf artık bu bölümde detaylı bilgi sahibi olmaya yönelik dersleri içerir. Bu sınıfta, Türkiye ekonomisi, Türk dış politikası, uluslararası güvenlik, siyaset felsefesi gibi ileri düzey dersler okutulur.
Bu bölüm mezunları diplomasi diline ve hukuk, iktisat gibi alanlara hakimiyet kurduğu için birçok geniş iş alanında çalışmalarını yürütürler. Genel olarak yazışma diline hakim olan bu bölümün mezunları akademisyenlik, gazetecilik yapabilirler.
Gazetelerin dış haberler servisinde çalışarak farklı ülkelerin iç ve dış siyasetini araştırabilirler. Bu sayede alanda edindiği bilgileri sahada uygulama şansına sahip olurlar. Masa başı işler yapılabileceği gibi sahada da çalışan bölüm mezunları vardır.
Bu bölümden mezun olan bir kişinin tek bir alanda çalışmasına gerek yoktur. Dışişleri bakanlığı bünyesinde meslek ya da konsolosluk memuru olabilir, medya sektöründe dış ilişkiler birimlerinde çalışabilir, gazetecilik yapabilir ve bankalarda çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler.