.
Sümeroloji M.Ö 4000 yılının ortalarından Hz. İsa'nın doğumuna kadar olan, Anadolu ve Mezopotamya'da yaşamış olan kavimlerin çivi yazısı ile dil, tarih, kültür alanlarında incelenmesini esas alan bilimdir. Günümüzde Sümerler anlaşılması en önemli toplumlardan birisidir.
Birbirleriyle olan ilişkileri, yazıyı bulmaları ve kullanmaları, yaşadıkları iklimin onların hayatına olan katkısı, bizlere bıraktıkları çok değerli miras, etkilerini şu anda bile sürdürebilmeleri ve onları anlamaya çalışmak için bir bölümün açılması bile son derece değerli bir şeydir aslında. Çivi yazılarını pek anlayabilen yoktur bu yüzden de bu bölümün mezunlarına ihtiyaç vardır. Bölüm Sümerliler konusunda yeterince ilgiye sahip olan kişiler tarafından okunması büyük bir önem arz etmektedir.
Çünkü geçmişin izlerini incelemek, günümüzde yaşamamış, her ne kadar çeşitli yazılarla aktarılmış olup bizlere miras bırakılsa da geçmişe ilgi duyan insanların okuyabileceği bir bölümdür. Disiplinli, iyi bir izlenimci, tarihe karşı ilgili ve meraklı olunması gerekir. Ayrıca bu konuda sabırlı da olunmalı çünkü iş bulma garantili bölümlerden değil.
Dolayısıyla maaş konusunu çok dikkate alan, iş bulma imkanlarına önem veren insanların bu bölümü okuması pek tavsiye edilmez. Bu bölümde hiçbir şey garanti değildir. Ama şu bağlamda ele alınırsa Sümerlilerin hayatını anlamak şu zamana da ışık tutmak manasına gelir. Şimdiyi anlamak için geçmişi kullanmak gerekir. Gelecek bu şekilde ortaya çıkmıştır. Her şey birbiriyle bağlantılıdır.
Sümeroloji 4 yıllık bir bölümdür. Mezun olunabilmesi için 240 AKTS haklarını doldurmaları gerekir. Dil ve Tarih-Coğrafya fakülteleri içinde yerini alır.
Sümerce, Akadca ve farklı dillerde dersler alınabilir. Eski Çağ Mezopotamya Tarihi, Sümerlerin Kültürü ve Sümer dillinde yazılan tabletleri okuyabilme imkanı vardır.
Sümeroloji bölümünden mezun olan kişiler önce Sümeroloji Lisans Diplomasına daha sonrasında da Sümerolog unvanına sahip olurlar. Diledikleri takdirde çivi yazısı uzmanı olarak görev yapabilirler. Kamu Kurumlarına atananlar 2500 tl alabilirler. Özel sektörde olunca maaşlar artabilir ya da düşebilir. O kurumun yöneticisine ve bölüm mezunlarıyla ne kadar ilgilendiğine bağlı bir şeydir.
Sümeroloji mezunları müzelerde, çeşitli üniversitelerde, kütüphanelerde, araştırma kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca turist rehberliği de yapabilirler. İleri düzey eğitim görebilmeleri şarttır. Her 4 yıllık okuyan bu unvanlara sahip olamayabilir. Bu konuda yeterince istekli ve sabırlı olunması gerekilir. Uğraşlar sonucunda bulundukları unvana gelebilmiş insanlar mevcuttur.