.
Günümüzde önceden küçük çaplı üretim yapan işletmelerin yerini büyük fabrika ve tesisler almıştır. Bu nedenle üretim hızı artmıştır. Buna karşılık ihtiyaç duyulan yetişmiş eleman ihtiyacı da aynı oranda artmıştır. Süt ve süt ürünleri üretimi yapan tesislerde de süt ürünlerinin pastorizasyon sürecini iyi bilen, ürünlerin hangi koşullarda nasıl saklanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olan ve üretilen süt ürünlerinin en iyi şekilde pazarlanmasını ve korunmasını sağlayacak olan ara elaman ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Bu ihtiyacı gidermek ve süt ürünlerinin üretim bandı ile ilgili uzmanlaşmış kişiler yetiştirmek amacıyla. Süt ve ürünleri (MYO) bölümü kurulmuştur.
Süt ve ürünleri bölümünü seçecek olan adayların herhangi bir sağlık problemine sahip olmaması, temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmesi ve uzun süreler boyunca ayakta kalmaya elverişli olması oldukça yararlı olacaktır.
Bir meslek yüksekokulu bölümü olan süt ve ürünleri (MYO) bölümünün normal eğitim süresi 2 yıl ve 4 yarıyıl olmak üzere belirlenmiştir. Bu 2 yılın sonunda başarılı olan adaylar mezun olma hakkı elde etmektedir.
Biyoloji ve organik temelli derslerin verildiği süt ve ürünleri (MYO) bölümünde verilen dersler arasında;
Gibi biyoloji ve süt temelli dersler yer almaktadır.
2 senenin sonunda süt ve ürünleri (MYO) bölümünden mezun olan adaylar; süt üretimi kalitesinin arttırılması ve sütün besin değerinin korunması, ürünlerde zararlı bakteri ve canlıların çoğalmasının engellenmesi için çalışmalar yapılması, süt üretim tekniklerinin uygulanarak süt ve süt ürünleri üretimi yapılması, ürünlerin üretim sürecinde kullanılan kimyasal ve katkı maddelerinin insan sağlığına olan etkilerinin incelenmesi gibi görev ve sorumluluklara sahiptir.
Bölümden mezun olacak kişilerin sahip olacağı iş olanakları arasında; süt ve süt ürünü üretimi yapan şirketlerde çeşitli alanlarda uzmanlık yapma, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve bağlı enstitülerde çalışma veya kendi çiftliğinde veya mandırasında süt ve süt ürünleri üretimi yapabilme gibi iş imkanları bulunmaktadır.