Tarih Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Tarih, geçmişte yaşamış olan insan ve insan topluluklarının faaliyetlerini yer ve zaman göstererek, neden-sonuç ilişkisi içerisinde, belgeler ve bulgular ışığı altında inceleyen bilim dalıdır. Tarih bir bilim olması itibari ile büyük bir titizlik, disiplinli çalışma ve sürekli özen ister.
Tarihi sevmeyi, okumayı sevmeyi, insanı sevmeyi ve fazlası ile sabırlı olmayı gerektirir. Tarih ile ilgili bölümlerden biri olan Tarih Öğretmenliği, her yıl birçok öğrenci tarafından tercih edilir. Eğitim Fakültesi bünyesinde olan bölümü başarıyla bitiren öğrenciler, ülkenin farklı yerlerinde öğretmen olarak mesleğe başlayabilir.
Tarih Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversitelerin, Eğitim Fakülteleri bünyesinde bulunan Tarih Öğretmenliği bölümü 5 yıllık bir eğitim sürecini gerektirir. Mezunları Tarih Öğretmeni olarak iş yaşamına başlar. Tarih öğretmenleri KPSS ile devlet okullarında tarih öğretmeni olarak çalışabilecekleri gibi özel sektörde de çalışabilir. Bol bol okumayı gerektiren, insan sevgisinin vazgeçilmez olduğu bir bölümdür.
Tarih Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Tarih öğretmenliği bölümünde başta tarih branş dersleri olmak üzere psikoloji, sosyoloji, eğitim gibi farklı branş derslerinin de eğitimi verilir.
Bölümde okutulan başlıca dersler;
- Eğitime Giriş
- Eğitim Sosyolojisi
- Tarih Felsefesi ve Araştırma Yöntemleri
- Beylikler Tarihi ve Anadolu'da Türk Kültürü
- Eğitimde Araştırma Yöntemleri
- Osmanlı Türkçesi
- Öğretim İlke ve Yöntemleri
- Osmanlı Tarihi
- Sınıf Yönetimi
- Eğitimde Ahlak ve Etik
- Tarih Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları
- Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
- Eskiçağ Tarihi
Bölümde bu derslere ek olarak tarihin daha net kavranabilmesini, öğrencilere etkili bir şekilde ulaşılabilmesini sağlamak amacıyla daha pek çok dersin eğitimi verilir.
Tarih Öğretmenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Tarih öğretmenliği bölüm mezunları öncelikle tarih öğretmeni olarak kamu ya da özel sektör okullarında çalışır. Yüksek lisans yaparak akademik personel olarak da çalışılabilir. Bölümü başarı ile bitiren tarih öğretmenleri kendi tercihleri doğrultusunda isterlerse arkeoloji kazılarında çalışabilir, Osmanlı arşivlerinde araştırmacı olarak görev alabilir, Müzelerde ve Sanat Tarihi alanında çalışma şansı da yakalayabilirler.
Tarih Öğretmenliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) katılıp başarılı olan tarih öğretmenleri devlet okullarında çalışabilir. Ayrıca tarih öğretmenleri sözleşmeli ya da ücretli öğretmenlik yapabilir, atanamamaları durumunda özel okullarda tarih öğretmenliği yapabilir. Pek çok iş alanı vardır ancak çok çalışmayı gerektirir. Üniversitelerde öğretim görevlisi olma şansları da bulunur. Yüksek lisans yapan bölüm mezunları için asistanlık, doçentlik ve profesörlük yolları da açılır.