.
Tarımsal genetik mühendisliği bölümü, teknolojiye uygun, bilimsel esaslara dayanan, ziraat çalışmalarının içinde bulunacak bireyleri yetiştirmeyi amaçlar. Bir lisans programı olup, Mezun olan bireylerin, sektöre fayda ve katkısının olması beklenir. Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen adayların, sorumluklarının bilincinde olan, disiplinli, ayrıca ziraat sektörüne karşı isteği olan bireyler olması verim almak açısından oldukça mühimdir.
Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü, 4 yıllık eğitim sürecini kapsamaktadır. Öğrencilerin bu bölümden mezun olabilmeleri için öncelikle 240 AKTS haklarını doldurmaları gerekir. Ayrıca üniversitelerinin mezuniyet ile ilgili diğer koşullarını tamamen yerine getirmeleri şarttır.
Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünü tercih edip yerleşen öğrenciler, kimya bilim dersleri ve temel matematik derslerini 8 dönem olarak göreceklerdir. Ayrıca ziraat mühendisliği üzerine birçok ders ile eğitimlerini sürdüreceklerdir.
Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünde eğitim görecek öğrenciler aşağıdaki derslerden sorumlu olacaklardır;
Bu dersler başta olmak üzere, birçok dersi 4 yıllık eğitim hayatlarınca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde tamamladıklarında, Tarımsal Genetik Mühendisliği Lisans Diplomasını hak kazanacaklardır.
Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler, çalıştıkları kurumlarda tohumculuk, ,tohum genetiği ve bitki ıslahı gibi konularda araştırma yapar. Ayrıca yaptığı çalışmaları planlamak ve çalışmaların sonuçlarını doğru bir biçimde analiz etmekten sorumlu tutulurlar.
Tarımsal Genetik Mühendisliği mezunu kişiler öncelikli olarak, tarım ve ziraat şirketlerinde çalışmalarını sürdürürler. Kamu kurumları ya da özel şirketlerden yana tercihlerini kullanabilmektedir. Bazıları ise üniversitelerde eğitmen olarak çalışma hayatına atılmaktadır. Devlet kurumlarına girmek isteyen kişiler Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek gerekli olanı puanı almaları gerekmektedir. Mezun olan kişiler, genel ziraat mühendisliği bilgilerine de sahip olduklarından, tarımsal üretim ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren bütün firmalarda çalışma olanağı bulabilmektedir. Bunun dışında kamuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki ilgili kurumlarda da istihdam edilirler. Geniş çalışma alanına sahip olan Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü mezunları istekleri doğrultusunda özel olsun kamu kurumları olsun taleplerine göre çalışma imkânı bulabilmektedir.