Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Hastane gibi birçok sağlık alanında hasta bireylerin hastalıklarına görünmez ışınlar yardımıyla teşhis koymak adına hizmet vermekte olan bir bölümdür. Bu bölüm önlisans türündedir. 2 sene eğitim alınması halinde tıbbi görüntüleme teknikleri adı altında hizmet vermek mümkündür. Bu bölüm radyoloji alanı olarak geçmektedir.
Bu alandan mezun kişilere radyoloji teknikeri unvanı verilmektedir. Görüntüleme teknikleri sayesinde ileri teknolojik aletlerle vücut iç yapısını görmeyi sağlamaktadır. 2 senelik eğitim sonrası önlisans diploması verilerek işe başlamak mümkündür.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
2 senelik alınan eğitim süresinde kişinin yeterli bilgi ve birikime sahip olması gerekir. Çalışma hayatında hata yapmaması gerekir. Bunun için alması gereken bazı dersler mevcuttur.
Bazı alınması gereken dersler şunlardır:
- Tıbbi Terminoloji
- Fizyoloji
- Radyolojik Terminoloji
- Anatomi
- Radyasyon Fiziği
- Tıbbi Görüntüleme Hizmetleri
- Radyasyon onkolojisi
- Tıbbi Biyoloji ve Genetik
- Genel Kimya
- Radyasyon Güvenliği Ve Korunma
- Radyolojik Anatomi
- Nükleer Tıp
- Radyoterapi
- Sağlık Hizmetleri
Bölüm için de bu dersler yer almaktadır. Seçilen derslere ek olarak seçmeli dersler de mevcuttur. Kişi seçmeli dersler arasından kendine sunulan seçenekler doğrultusunda istediği dersi seçebilir.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bu bölüm mezunları radyoloji alanında hizmet verirler. Hastanelerde bulunan bölümlerde hastalığın teşhis edilmesi adına doktora yardımcı olurlar. Doktora yazılı veya sözlü olarak raporlar sunarlar.
Tıbbi görüntüleme cihazlarını kullanarak hastanın iç organları hakkında doktora rapor sunarlar. Kullandıkları aletlerin bakım ve kalibrasyon işlemlerini yürütürler. Röntgen çekimi öncesi hastaya bilgi vererek onu işlem için hazır hale getirir. İstenilen bölgelerde ki hastalığın görüntülenmesini ve kanıtlanmasını tıbbi görüntüleme teknikleri sayesinde mümkün kılar.
Bu alandan mezun kişiler radyoaktif atıklar konusunda da son derece hassastırlar. Muhafaza koşullarını iyi bilir ve imha etmek konusunda da hizmet verirler. Kişiye uygun bilgi aktarımı sağlayarak yapılacak işlemleri anlatmakla yükümlüdürler.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
İş olanakları olarak tıbbi görüntüleme teknikleri bölümü geniş iş imkanlarına sahiptir. Devlet hastaneleri, Özel hastaneler gibi çeşitli hastanelerde iş olanaklarına sahiptir. Hastane dışında görüntüleme merkezlerinde de çalışmaya başlayabilirler. Röntgen, mamografi gibi çeşitli alanlarda uygun cihazların bulunduğu alanlarda çalışırlar.
Üniversite hastaneleri de iş imkanı bulabilecekleri alanlar arasında yerini almaktadır. Radyoterapi merkezlerinde ve Nükleer Tıp alanlarında da tıbbi görüntüleme teknikeri olarak çalışabilmektedirler. İş olanağı olarak çeşitli tıp merkezlerinde önlisans diplomalarıyla çalışabilmekte ve hasta tedavisine katkı sağlayabilmektedirler.