Tıp Bölümü Nedir?
Tıp insanların hayatlarına dokunmak isteyen kişilerin tercih ettiği bir lisans programıdır. Bu program dahilinde dersler öğrencilere anlatılmaktadır. Tıp eğitimi birçok açıdan değerlendirilebilir bir eğitimdir. Tıp eğitimi kapsamında anlatılan derse verilen emek önemlidir. Tıp bilimi çok geniş bir alandır. Yüz milyonları bulan makaleler, bu alana yönelik bilimsel çalışmalar dahilinde tıp bilimi her geçen gün büyümektedir. Tıp bölümü üniversitelerin lisans programları kapsamında yer alan bir bölümdür. Bu bölümün altında Tıp Fakültesi başlığı yer almaktadır.
Tıp fakülteleri birbirlerinden farklı sistemler içerisinde hizmet vermektedir. PDÖ, aktif sistem, komite sistemi, vize final gibi sistemlere dahil olan bu bölümü yazan öğrenciler ilgili okulun sınav sistemine uyum sağlamak zorundadır. Tıp bölümünü okuyan öğrenciler başarılı derecelerle bu bölümü kazanmış öğrencilerdir. Eğitim zorlu ve uzun bir süreçtir. Bu kapsamda teorik bilgi dışında pratik bilgilerle donanmanın da söz konusu olduğu bu bölümde uzun süreler harcanabilmektedir.
Tıp Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Tıp bölümü eğitim süresi 6 yıldır. Bu 6 yılın ilk 3 yılında teorik eğitim görülür. 4. sınıfa geçmeyi hak eden öğrenciler stajyer doktor ünvanı alırlar. 4. ve 5. sınıf öğrencileri stajyer doktor olarak bilinmektedir. 6. sınıfa geçmeyi hak eden öğrenciler ise İntern doktor ünvanını alırlar.
Tıp Bölümü Dersleri Nelerdir?
Tıp bölümünde yer alan derslerden başlıcaları şunlardır:
- Biyofizik
- Anatomi
- Histoloji
- Biyokimya
- Tıp Etiği
- Tıp Tarihi
- Patoloji
- Kadın Doğum ve Hastalıkları
- Biyoistatistik
- Halk Sağlığı
- Tıbbi Biyoloji
- Göz Hastalıkları
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
- İç Hastalıkları
- Enfeksiyon Hastalıkları
- ·Acil Tıp
- Genel Cerrahi
- Adli Tıp
- Fizyoloji ve Seçmeli Dersler
Bu bölümleri çoğaltmak mümkündür. Ders özelinde bazı dersler staj programı dahilinde görülmektedir.
Tıp Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Tıp bölümünden mezun olan öğrenciler hekimlik mesleğini sürdürürler. Aldıkları dış eğitimler dahilinde işyeri hekimliği, uçuş hekimliği gibi alanlarda çalışmaları mümkün olabilmektedir. Ayrıca Tıp mezunu kişiler akademik anlamda da ilerlemeyi ve üniversitelerde hocalık yapmayı tercih edebilirler.
Tıp Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Tıp bölümü mezunları için herhangi bir sınav gerekmeksizin atamalar gerçekleşmektedir. Tıp fakültesinden mezun olan her öğrenci işe atanabilmektedir. Bu kapsamda da tıp bölümü mezunları için geniş bir iş olanağı sunulmaktadır. Tıp bölümü mezunları diplomalarını bakanlığa teslim ettikten sonra görev yerlerine yerleşebilmektedirler.