Tıp Mühendisliği Bölümü Nedir?
Tıp Mühendisliği; sağlık sektöründe hizmet veren malzemelerin, aletlerin, teknolojik herhangi bir yapının geliştirilmesini ve incelenmesini inceleyen bir bölümdür. Teknolojik ürünlerin ayarlanmasını yapar. Yeni açılacak laboratuvarların düzenlenmesini, incelemesini yapar. Türkiye üzerine mezunu bulunmasa dahi yurt dışında çokça mezun vermektedir. Birçok hastalığın tedavisi için son derece önemli bir alandır.
Adı pek duyulamamış olsa da yurt dışında son derece önemli bir bölümdür. Mühendislikten daha fazla tutunabilme imkanı vardır çünkü sağlık sektörü yavaşlaması en zor olan alanlardan biridir. Mezunların bunu bilerek bulundukları işe tutunmaları, kendilerini geliştirebilmeleri, her türlü eleştiriye açık olmaları onlar için çok büyük bir fırsat olacaktır. Bölümü okuyacak öğrenciler azimli olmalıdır.
Tıp Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Bu dönem için sadece 2 üniversitede bulunan bölüm Acıbadem Üniversitesinde burslu, yarı burslu ve paralı eğitim ile tercih edilebilir. 1 yıl hazırlık olmak üzere toplam 5 yılda okunabilecek bölümdür. 4 yılın sonunda zorunlu staj yapılması gerekmektedir. Öğrencilerin Erasmus programından yararlanmaları da tavsiye edilir çünkü günümüzde yurt dışında eğitim görmenin önemi oldukça yüksektir. Dil bilen biri bu meslekte kendini geliştirebilirse bu onu diğerlerinden bir adım öteye taşıyacaktır.
Tıp Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölüm için öğrencilerin verileri kolaylıkla analiz edebilmesi, çözümleyici olması, gerekli tedbirlerin yapılabilmesi için öğrenmeye açık olması, eleştiri kabul edilmesi gerekir.
- İnsan Anatomisi,
- Biyomedikal
- Tıbbı Terminoloji
- İnsan Fizyolojisi
- Biyokimya ve Cihazları
- Cihaz ve Ölçüm
- Tıbbi Biyoloji
- Genetik dersleri görülür.
Bölümde bu dersler ile birlikte Tıp ve Mühendislik dersleri de görülür.
Tıp Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
8 yarıyıllık dönemden sonra Tıp Mühendisliği lisans diplomasını elde ederler ve Tıp Mühendisi unvanını alırlar. Cihaz üretimi yapan firmalarla iletişimde olabilir, Hastanelerde, tıbbi laboratuvarlarda, Tıbbi Görüntüleme Merkezlerinde araç gereç yapımında görev alabilirler. Ve fikirlerini tartışabilir, yenilikçi olmaları gereken yerlerde fırsat bulabilir, tecrübe edinebilirler.
Tıp Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Tıp Mühendisliği bölümünü okuyacak öğrenciler için Kamu ve Özel kurumlarda, Laboratuvar ortamlarında, Vücut İmplantları Üretim Tesislerinde, Tıbbi Görüntüleme Cihazları Üreten Firmalarda, Diyaliz Makineleri Üretim Tesislerinde, Kalp Pili ve Elektrod Üreten Firmalarda, Radyodiagnostik ve Radyoterapi Sistemleri Üreten Firmalar ve İlaç Şirketlerinde çalışma imkanı bulabilirler. Resmi kurumlarda bu mesleğin maaşı daha fazladır. Asgari ücretin 4-5 katını alabilirler. Yabancı dil ile de desteklenebilir.