Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü Nedir?
Teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte birçok sektörde olduğu gibi tarım ve bitki yetiştiriciliği alanlarında da teknoloji kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Artan teknoloji kullanımı ile birlikte bazı doğal olmayan ve canlı sağlığını tehdit edebilecek sorunlar ortaya çıkmıştır.
Bu sorunları gidermek ve ekoloji üretim teknikleri geliştirmek amacıyla birçok üniversitenin ziraat fakültesinde toprak bilimi ve bitki besleme lisans programı açılmaya başlanmıştır. Bu programın temel amacı; ekosisteme uygun şartlarda bitki yetiştirme ve toprak yapısını muhafaza etme, toprağın havalandırılması ve topraktaki canlı çeşitliliğinin korunmasıdır.
Bu doğrultuda toprak bilimi ve bitki besleme bölümünü tercih edecek adayların toprak ve sulak arazilerde araştırma yapmaktan hoşlanması, ekolojik gelişmelere karşı duyarlı ve ilgili olması faydalı bir eğitim hayatı açısından iyi olacaktır.
Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Çoğu kişinin 2 yıllık bir bölüm olduğunu düşünmesine rağmen toprak bilimi ve bitki besleme bölümü lisans programının eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre zarfında öğrencilere zirai faaliyetler ve bitki bilimi hakkında uzmanlaşmaları amacıyla dersler verilmektedir.
Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıl boyunca ziraat ve bitki fizyolojisi hakkında derslerin verildiği toprak bilimi ve bitki besleme bölümünde;
- Tarımsal Ekoloji
- Toprak Bilgisi
- Tarım Ekonomisi Ve İşletmeciliği
- Tarımsal Yapılar Ve Sulama
- Su Kalitesi ve Türkiye Suları
- Bitki Zararlıları İle Mücadele Teknikleri ve İlaçları
- Meyve Ağacı Yetiştirme Teknikleri
- Toprak Biyolojisi
- Bitki Hastalıkları İle Mücadele Yöntemleri Ve İlaçları
Gibi bitki bilimi hakkında uzmanlar yetiştirmeyi amaçlayan dersler verilmektedir.
Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Son dönemde kentten köye olan göçün artmasıyla birlikte giderek artan bir popülariteye sahip olan toprak bilimi ve bitki besleme bölümü mezunu olan adaylar; ülke topraklarını haritalandırmak ve topraklar hakkında verimlilik ve kalite anlamında bilgi sahibi olmak, artan şehir nüfusunun besin ihtiyacını karşılamak amacıyla ekosistemi korumak şartıyla çeşitli yeni üretim teknikleri geliştirmek ve toprağın nasıl daha verimli bir hale gelebileceğini araştırmak gibi görev ve sorumluluklara sahiptir.
Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bölümden mezun olan gençlerin sahip olacağı iş olanakları arasında; Tarımsal araştırma enstitülerinde uzman yardımcısı olarak çalışma, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ve Devlet Su İşlerinde çeşitli alanlarda çalışma gibi imkanlar yer almaktadır.