Türk Halk Oyunları Bölümü Nedir?
Türk kültürüne ait olan halk oyunları geçmişten günümüze kadar insanların ilgisini çekmiştir. Bu sebeple Türk halk oyunlarına dair bilinmeyenlerin ortaya çıkması için çalışmalar yapılır ve halk oyunlarının tanıtılma çabaları verilir. Türk halk oyunları bölümü ise halk oyunlarının tanıtılması ve sergilenmesi için profesyonel kişilerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu oyunların geçmişinin ne kadar eski olduğu, yörelere göre farklılık gösteren özellikleri ve nasıl oynanacağı gibi bilgiler bölümde eğitim sırasında verilir.
Türk Halk Oyunları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversiteler bünyesindeki konservatuvarlarda verilen Türk halk oyunları eğitimi için kişilerin yetenekli olma şartı vardır. Yetenekler okula kayıt öncesinde yapılan yetenek sınavıyla tespit edilir ve öğrenciler kabul edilir. Bölüme kabul edilen öğrenciler 4 yıl süreyle bu bölümde eğitim alırlar. Okulun bitiminde de halk oyunları sanatçısı olarak kamu, özel sektör veya bireysel olarak çalışabilirler. Okula kabul için yapılan yetenek sınavları ise üniversitelerin belirledikleri tarihte adayların yetenekleri sergilemeleri için yapılır.
Türk Halk Oyunları Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversite yönetimi tarafından aday öğrencilere uygulanan yetenek sınavının başarılı sonuçlanmasıyla öğrenciler bölümün öğrencisi olabilirler. Öğrenci olarak kabul edilmelerini ardından dönemin başlamasıyla da eğitim görmeye başlarlar.
Bölüme kayıt olan öğrencilerin eğitim görecekleri derslerden bir kısmı şöyledir;
- Repertuvar
- Türk Halk Oyunlarını Sahneleme
- Hareket Notasyonu
- Kostüm
- Sahne Tekniği
- Halk Bilim
- Prodüksiyon
- Çalgı Eğitimi
- Türk Müziği Solfejleri
- Kinesiyolojik Anatomi
- Oyunda Yöresel Tavır
- Ritim Bilgisi
- Hareket ve Antrenman Teknikleri
- Geleneksel Giyim ve Kuşam
- Yörelere Göre Halk Oyunları
Bu derslerin bir kısmı teoride öğretilirken bir kısmı da uygulamalı olarak öğretilir. Bu sayede bölümün öğrencileri halk oyunlarını oynamayı ve halk oyunlarının tarihine dair bilgileri edinebilirler. Bu derslerden oluşan 8 dönemi bitirdiklerinde ise lisans eğitimi aldıklarını gösteren diplomaya sahip olurlar.
Türk Halk Oyunları Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Dört senelik eğitim sonunda halk oyunları bölümünden mezun olanlar halk oyunlarını insanların öğrenmesini sağlarlar. Bu oyunların en iyi ve en doğru şekilde gençlere, çocuklara veya yetişkinlere öğretilmesini sağlarlar. Ayrıca halk oyunlarının geçmişi, şimdisi ve geleceğine dair araştırmalar yaparlar. Bu araştırmaların sonunda da insanların halk oyunları hakkında doğru bilgilere sahip olmalarına yardımcı olurlar. Gösteriler planlayarak insanların eğlenmesine de yardımcı olurlar.
Türk Halk Oyunları Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Üniversitelerin konservatuvar bölümlerinde eğitimi verilen Türk halk oyunları mezunlarının kullanabilecekleri iş olanakları büyük oranda eğitim kurumlarını kapsar. Halk oyunları bölümünden mezun olan kişiler okullarda müzik öğretmeni, halk eğitim merkezlerinde eğitmen veya gösterilerde koreograf olarak çalışarak aldıkları eğitimin ve halk oyunlarının icra edilmesini sağlayabilirler. Bölümden mezun olanların Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak müzik öğretmeni olabilme imkanları bulunur.