Günümüzde tütün tüketimi çok olduğu için tütün eksperliği bölümü kolay kolay popülerliğini yitirmeyecek bir alandır. Tütün eksperliğinin amacı tütünün bir bitki olarak yetiştirilmeye başladığından sigara, puro gibi içilecek hale gelinceye kadar geçireceği bütün aşamalarda var olup hepsini uygun bir hale getirmektir. Tütün eksperliği; bitkinin ekimi, yetiştirilmesi, toplanması, kurutulması ve öğütülmesi gibi tüm evreler hakkında eğitim alıp bu aşamalarda eğitimli bir personel olmaktır.
Tütün eksperliği bölümünün eğitim süresi 4 yıl olup tütün eksperliği yüksekokulu bünyesinde eğitim vermektedir. Birçok ilde üniversitelerde bu bölüm bulunmaktadır. Temel amaç tütün bitkisinin yetiştirilip kullanıma hazır hale gelmesi olduğu için özellikle sayısal dersler fazladır. Sayısal puan türüne göre bölüm tercih edilmektedir.
Tütün eksperliği bölümü bir sanayi bitkisi olan tütünün yetiştirilmesi ve sanayide kullanılıp satılması aşamalarından geçtiği için bu bölümde sayısal ders eğitimi ağırlıklıdır. Matematik, kimya, biyoloji ve botanik eğitimi gibi derslerin öğretimi yapılmaktadır. Tütün bir tarla bitkisi olduğu için arazide yetiştirme ve geliştirme eğitimleri de tarlada verilebilmektedir. Tütün eksperliği bölümünü yazıp okumak isteyen biri hem tarım faaliyetlerinden hem de sanayi faaliyetlerinden zevk almalıdır. Aksi takdirde tütün eksperliği yapmak zor olacaktır.
Tütün eksperliği bölümünü bitirenler tütün endüstri mühendisi olurlar. Tütün endüstri mühendisleri tütünün istenilen doğrultuda iyi, kaliteli ve endüstriye uygun olması için gerekli bilgileri sunar ve uygulamaları öğretirler. Alınan ve satılan tütünün kalite standartlarına uygun olup olmadığını belirlerler. Bir çalışanı oldukları kurumları için tütün alımı gibi işlerde yetkilidirler. Kısacası bağlı bulundukları kurumun tütünle ilgili bütün iş ve işlemlerinde söz sahibidirler. Tütün endüstri mühendisleri hem arazide bitki yetiştirilirken hem de üretim ve alım- satım aşamalarında bulunurlar. Ürünün kaliteli, standartlara uygun olması için de bu gereklidir.
Tütün eksperlerinin başlıca çalışma alanları bir kamu kuruluşu olan ve ülkemizde en büyük söz sahibi olan Tekel Genel Müdürlüğüdür. Ayrıca özel olarak üretim yapan sigara ve diğer tütün mamulleri fabrikalarında da görev yapabilirler.
Özet olarak günümüzde birçok insanın kullandığı tütün ürünlerinin sigara, pipo, puro, çiğneme tütünü ve enfiye gibi türleri olan tütünün bu hale gelmesindeki büyük emek tütün emekçilerinin özellikle tütün eksperleri ve tütün endüstri mühendislerinindir.