Uçak Mühendisliği Bölümü Nedir?
Günümüzde askeri veya özel amaçlı olarak devletlerin hava savunma sistemleri ve hava araçları tasarladıkları ve geliştirdikleri görülmektedir. Bu amaçla devletler ve şirketler tarafından uçak tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmektedir.
İhtiyaç duyulan bu ihtiyacı karşılamak amacıyla üniversiteler tarafından uçak mühendisliği bölümü açılmakta ve sektörün insan ihtiyacı karşılanmaktadır. Mezun olan uçak mühendisliği bölümü öğrencileri uçakların tasarımı, üretilmesi veya modernize edilmesi konusunda çalışmaktadır.
Görsel ve yaratıcı bir zekanın gerekli olduğu bir meslek olan uçak mühendisliği bölümünü seçecek olan öğrenci adayların fizik ve astronomik konulara ilgi duyması, tasarım ve yaratıcılık alanlarında yetenekli olması gerekmektedir. Bununla birlikte uzun saatler sürecek olan yoğun bir iş temposunun da uçak mühendislerini beklediğini belirtmek faydalı olacaktır.
Uçak Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Diğer lisans bölümlerinde olduğu gibi uçak mühendisliği lisans programının süresi normal eğitim olarak 4 sene sürmektedir. Alınan derslerin başarıyla geçilmesi durumunda mezun olma hakkı elde edilmesinin yanı sıra derslerden başarısız olunması durumunda ders tekrarı yapılmaktadır.
Uçak Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sayısal puanla öğrenci alan uçak mühendisliği bölümünde genç uçak mühendisi adaylarına fizik ve görsel zekayı geliştirmeyi amaçlayan dersler verilmektedir.
Bu dersler arasında;
- Havacılık Mühendisliğine Giriş
- Mühendisler İçin Programlama
- Hava Hareketleri Bilimi
- Akışkan Mekaniği
- Sinyal Analizi
- Aerodinamik
- Jet Santralleri
- Uçuş Dinamiği Ve Kontrol
- Uçak Tasarımı
Gibi fizik ve mühendislik uygulamaları içeren dersler verilmekte ve öğrencilerden kendilerini bu alanlarda geliştirmesi beklenmektedir.
Uçak Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitelerinden başarıyla mezun olan genç uçak mühendisleri; uçakların plan ve projelerini tasarlar, uçak yapımında kullanılacak en doğru ve maliyetli malzemeyi seçmek, üretilen hava araçlarının standartlara uygun kalitede olup olmadığını tespit etmek, uçak teknisyenlerinin çalışmasını denetlemek, gibi birçok konuda görev almaktadır. Dolayısıyla uçak mühendislerinin belli başlı yeteneklerinin olması faydalı olacaktır.
Uçak Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Uçak mühendislerinin savunma sanayisinde veya havayolu şirketlerinde rahatlıkla iş bulabilme imkanı bulunmaktadır. Bu çerçevede başta Türk Hava Yolları ve benzeri hava yolu şirketleri, savunma sanayi, özel uçak ve bakım şirketleri, Türk Havacılık Sanayi, Ulaştırma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluş tarafından düzenli olarak uçak mühendisleri istihdam edilmektedir. Bu doğrultuda bu kurumlarda çalışmak isteyen adayların kendi alanlarında uzman olmuş olması kendi kariyerleri açısından faydalı olacaktır.