Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Nedir?
Araç sayısının artmasıyla birlikte dünyada ve ülkemizdeki araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Artan araç sayısı ile birlikte trafik, hava kirliliği ve gürültü gibi birçok problem ortaya çıkmaktadır. Bu sorunları giderebilmek için ulaştırma ve trafik konularına hakim ve teorik bilgiye sahip eleman ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılamak maksadıyla üniversitelerin bünyesinde ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümü açılmaktadır. Bölümün amaçları arasında; kent içi ve kentler arası yolların bakımı ve yapılması ile ilgili projelerin ortaya konması, köprü, tünel ve diğer yolların yapılması için gerekli teknik insan ihtiyacının karşılanmasıdır. Böylece mühendisler ve işçiler arasında ara sınıf yetişmiş elemanlar yetiştirilmektedir.
Bunlara ek olarak ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünden mezun olan kişiler trafik ve hava kirliliği gibi sorunların çözümü için planlar ve fikirler üretmektedir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
TYT puanı ile öğrenci alan ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünün normal eğitim süresi 2 sene olarak belirlenmiştir. Alması gereken kredi sayısına ulaşan öğrenciler mezun olma hakkı elde etmektedir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünde karayollarına bağlı yol ve tünel inşaatlarında çalışabilecek teknikerler yetiştirmek amacı doğrultusunda dersler verilmektedir.
Bu dersler arasında;
- Genel Ulaşım Ve Trafik Tekniği
- Ulaşım Bilgisi
- Trafik Kuralları ve Mevzuatı
- Ulaştırma Politikası ve Planlama
- Trafik Psikolojisi
- Trafik Adabı
- Kara Ulaştırma Ekonomisi
- Uluslararası Trafik Hukuku Uygulaması
- Trafik Belge Uygulaması
- Trafik Denetlemesi ve Düzenlemesi
- Trafik Hukuku
Gibi trafik ağırlıklı dersler verilmektedir.
Ulaştırma Ve Trafik Hizmetleri Mezunu Ne İş Yapar?
2 senenin sonunda ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünden mezun olan bir birey; mühendislerin gözetimi altında çalışmaktadır. Mühendisler ve işçiler arasında ara eleman görevi üstlenen ulaştırma teknikerleri yol ve tünel inşaatlarının projelerinin yapılması, inşaatlarda çalışan işçilerin denetimi ve trafik sorunlarıyla hava kirliliğinin giderilmesi için fikirler üretmektedir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Araç sayısıyla yol ve tünel inşaatlarının arttığı göz önüne alındığında ulaştırma ve trafik hizmetleri mezunlarının iş olanakları da artmaktadır. Bölüm mezunlarının sahip olacağı iş seçenekleri arasında; Ulaştırma Bakanlığına bağlı kuruluşlarda tekniker olarak çalışabilme, karayolunun gerçekleştirdiği yol ve tünel inşaatlarında görev alabilme ya da hava alanı ve liman gibi büyük inşaatlarda çalışabilme imkanlar bulunmaktadır.