.
Uluslararası ilişkileri incelerken ülkeler arasında politik, ekonomik, tarihi, kültürel, sağlık, sosyal, turizm, ekonomik ve daha bir sürü organize ilişkilerin yürütülmesinde uluslararasında köprü sağlayan her bakımdan donanımlı öğrenci yetiştirmeye çalışan geniş iş ağına sahip bir sektördür. Her zaman değişim ve yenileşme gösteren dünya ile uluslararası ilişkiler de farklı olabiliyor. Hızlanan bu dünya ile bölüm de kendini yenileyip önem kazanıyor.
Öğrencinin kendini Uluslararası İlişkiler bölümünde geliştirmesiyle her kademede uzmanlaşmayı sağlıyor. Bölüm aktif, özgüvenli donanımlı öğrenciler için vazgeçilmez bir nitelik kazanıyor.
4 yıllık lisans eğitiminden oluşan eşit ağırlık kategorisinde bulunan bir bölümdür. Hazırlık yılı ile 5 yıla kadar çıkabiliyor. İktisadi ve idari fakülteler bünyesinde yer alıyor.
İBF’nin önemli bölümlerinden biri olan Uluslararası İlişkiler, Türkiye genelinde belirli derslerle birlikte okutuluyor. Ortak dersler bulunduğu gibi ölüme özgü olan bazı dersler de bulunuyor. İktisat, Makro İktisat, Mikro İktisat, Siyaset Bilimi, Kamu Maliyesi, İdare Hukuku, Kamu Yönetimi ve Siyasi Tarih gibi derslerin yanı sıra Uluslararası İlişkiler bölümünde okutulan çeşitli dersler öne çıkıyor.
Uluslararası İlişkiler bölümünün dersleri şunlardır;
Belirtilen derslerin yanı sıra daha birçok seçmeli dersten oluşan bir program ile eğitim veriliyor.
Ülkeler arasında var olan sosyal, politik, jeopolitik ilişkileri inceleyip analiz eder. Dışişleri, ticaret, turizm bakanlıklarında bulunarak üst kademelerde uzmanlık yapmanızı sağlıyor. Öğrenilen yeni dil ve birikimlerle her zaman üst seviyelere ulaşılmasını sağlıyor.
Hem yurt içi hem de yurt dışı birçok iş olanağı bulunan Uluslararası İlişkiler mezunları, farklı kurumlarda faaliyet gösterebiliyor. Devletin kurumlarında çalışmak isteyen adayların, her sene yapılan KPSS’ye girmesi gerekiyor. Belirli puanların üstünde alan adaylar, çeşitli kamu kurumlarına atanabiliyor.
Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan kişiler, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı gibi kurumlarda çalışabiliyor. Aynı zamanda Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),Konsolosluklarda, İhracat ve İthalat Firmaları, NATO, Danışmanlık Şirketleri ve Siyasi Danışmanlık Şirketleri gibi ülkenin ve dünyanın farklı alanlarında istihdam edilebiliyorlar. Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra yabancı dil düzeyini geliştiren bireyler, çok daha iyi şartlarda meslek sahibi olabiliyor.