.
Uluslararası alanda ticaret ile yakından ilgili, işletmeye karşı meraklı öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü şu anda son derece revaçtadır. Uluslararası alanlarda özellikle ticarette uzmanlaşmayı, iletişim kurmayı gerektiren bu alan kişilere kendilerini geliştirebilmeleri, dış ticaret ile ilgili birçok şey öğrenmeyi ve şirketlerin yönetici departmanlarında bile çalışabilecek seviyeye gelebilmelerine katkıda bulunur.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü lisans türünden yani 4 yıllık bir bölümdür. Eşit ağırlıktan hesaplanır. Erasmus, çift anadal gibi özelliklerden faydalanabilirler. Gittikleri Üniversitenin bu alanlarda fırsat tanıyıp tanımadığına dikkat etmeleri gerekir. Daha sonrasında bölüm öğrencileri Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Diploması alıp mezun olur ve iş hayatına atılırlar.
Bu bölümün öğrencilerinde aranan en temel özellik insanlarla ile ilişkisinin kuvvetli olmasıdır. İkna yeteneği kuvvetli olmalı, olaylara soğukkanlı yaklaşabilmeli, dil bilebilmelidir.
Temelde bu dersleri alır diyebiliriz. Dileyen kendini geliştirebilmek adına bölümü İngilizce okuyabilir. Ki bu diğer birçok bölümlerde olduğu gibi çok mantıklı bir harekettir. Artık günümüzde sadece 1 dil bilmek bile yetmeyebiliyor. Özellikle işin ticaret odaklı bir tarafı olduğu için insanlarla içli dışlı olunması mümkün.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü öğrencileri yabancı dilin kullanıldığı ticaret alanlarında aktif olarak çalışabilirler. Uluslararası alanda bağ kurmak, iletişim konusunda uzlaşmacı olmak adına bir nevi köprü işlevi görürler de denebilir.
Dış İşleri Bakanlığında, Uluslararası firmalarda, Ticaret ve Sanayi odalarında, herhangi bir devlet kurum ve kuruluşlarında kademe olarak biraz daha yükseldiklerinde yönetici sıfatında bile çalışabilme imkanları vardır. Sadece KPSS ile girebilmeleri ve dil bilmeleri yeterli olacaktır.
Çünkü iş imkanı ticaretten dolayı gayet yüksek bir meslektir. Yani açıkta kalma ihtimalleri son derece azdır bile denebilir. Lojistik, Finans, İşletmecilik alanında küresel anlamda bağ kurabilmek, ülkenin pazar araştırmasını yapabilmek, verileri değerlendirebilmek, gümrük mevzuatı hakkında bilgi sahibi olabilmek, gelecek anlamında risk alabilirken değerlendirmelerini tutarlı yapabilmek, imkanlar dahilinde hareket edip iç pazar da dahil bütün alanlarda gerekli kontrollerin yapılabilmesini sağlar. Bu açıdan gayet değerli bir bölümdür. Bölümü seçecek öğrencilerin doğru seçim yaptığını söylemeliyiz.