Ülkeler arasında sürekli bir ticaret vardır. İnsan nüfusu arttıkça ihtiyaçlar da artar. Ülke kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığında da dış ülkelerle bağlantıya geçer. Son yıllarda bu ticari olaylar daha da artmıştır, artmaya da devam edecektir. İnsan nüfusu arttıkça ticaret sayısında da artış gözlemlenmektedir.
Ticaretin bu kadar önemli olduğu çağımızda, Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü de oldukça değer kazanmıştır. Üniversiteye girecek olan öğrenciler tarafından sıkça tercih edilir. Bu bölüme girmeyi isteyen kişiler üniversite sınavında eşit ağırlık bölümü testini çözmeli. Bu alanda başarılı olmalı.
Uluslararası ticaret ve lojistik 4 yıllık bir lisans programıdır. İngilizce seviyesi bu bölümde oldukça önemlidir. Dil seviyesi yeterli olmayan öğrenciler hazırlık sınıfı okurlar. Bu nedenle eğitim seviyesi 4 yıl lisans, 1 yıl da hazırlık olmakla birlikte toplam 5 yıla çıkar.
Uluslararası Ticaret Ve Lojistik Bölümü, ekonomi ve işletme derslerinin yoğun olduğu bir derstir.
Bölüm dersleri:
Bu dersler dışında öğrencilerin seçmeli dersleri de vardır. Öğrenciler seçmeli dersleri kendi ilgi ve merakları doğrultusunda seçerler. Staj uygulaması olan bir bölümdür. Staj programını da başarıyla tamamlayan öğrenciler, mezun olmaya hak kazanır.
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümünden mezun olan kişiler ticaret ile uğraşır. Ülkelerin birbirleriyle yaptığı ticaretler kontrol edilir. Ticareti yapılan malın her türlü aşamasından sorumludurlar. Paketleme, depo edilme, ürünü teslim alma vb. Bu aşamaları kayda alırlar. Belgeleri düzenlerler.
Uluslararası Ticaret Ve Lojistik bölümünden mezun olanlar için çeşitli iş imkanları vardır. Bu alanda akademik kariyer yapmak isteyenler üniversitede kalırlar. Belli sınavları başarı ile tamamlayıp öğretim üyesi olabilirler. Bu kişiler üniversitelerde ders verir. Ayrıca çeşitli araştırmalar yaparlar.
Özel veya devlet kurumlarında çalışabilirler. Örneğin Kalkınma Bakanlığı devlet kurumlarından bir tanesidir. Uluslararası Ticaret Ve Lojistik bölümü mezunları burada iş bulabilirler. Uluslararası ticaret anlaşması olan şirket, fabrikalarda da rahatça iş bulabilirler. Bankacılık, perakende sektörü, turizm sektörü de bu alandan mezunların iş bulabileceği sektörlerdendir.