Urdu dili Hint ve Avrupa dil ailesi içerisinde yer alan bir dildir. Bu dil Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler tarafından kullanılır. Urdu dili ve edebiyatı bölümü de Urdu dilinin, bu dili kullanan insanların kültürünün anlaşılması ve insanlara aktarılabilmesi adına hizmet verir. Bölümün mezunları urdu dili için çalışmalar yaparlar ve geçmişteki eserlerin çevirilerinin yaparak bu dilin ve kültürün anlaşılabilmesini sağlarlar. Bu bölümünün mezunları ise filolog olarak anılırlar.
Urdu dilini öğrenmek isteyen kişilerin tercih ettiği bölümde verilen eğitimin süresi 4 eğitim yılıdır. Bu 4 yılı derslerde kalmadan veya gerçekten dili öğrenerek geçiren kişiler urdu dili ve edebiyatı bölümü lisans mezunu olurlar. Mezun olabilmek için öğrencilerin kütüphanelerde veya diğer kurumlarda Urdu dili adına staj görmeleri gerekir.
Urdu dili üzerine kariyer planlayan kişiler bölümü tercih ettiklerinde Urdu dili, tarihi ve gelişimini kapsayan çok sayıda dersle karşılaşırlar.
Urdu dili bölümünün öğrencilerinin karşılaştıkları dersler;
Başlıca olmak üzere zorunlu ve seçme imkanı tanınan farklı derslerdir. Bu derslerin sınavlarından geçmeyi başaran kişiler diplomaya almayı hak ederler. Diplomanın ardından da çevirmenlik, rehberlik veya kamu personeli olarak çalışırlar.
Urdu dili edebiyatı bölümünden mezun olan insanların yaptığı iş çevirmenlik veya tercümanlık işidir. Urdu diliyle yazılmış olan eserlerin çevrilmesi veya Urdu dilinin Türkçe tercümesinin yapılması bu bölümden mezun olan kişilerin yaptığı işlerdendir. Ayrıca bölümden başarıyla mezun olan kişiler turist rehberliği veya dış ticaret uzmanlığı gibi öğrendikleri dili kullanarak çalışabilirler.
Üniversitelerde yer alan edebiyat fakültelerinin bir bölümü olan urdu dili ve edebiyatı bölümünden mezun olan kişilerin iş olanakları şu şekildedir. Bu kişiler tercümanlık veya mütercimlik ofislerinde çalışabilirler. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı, TRT, büyükelçilikler, kütüphaneler ve arşiv bölümlerinde görev alabilirler. Urdu dili üzerine çalışan ve araştırma yapan şirketlerde işe girerek eğitim hayatları boyunca öğrendikleri bilgileri Urdu dilinin anlaşılması amacıyla kullanabilirler. Ayrıca mezunlar bireysel olarak Urdu dili üzerine çalışmalar yapabilirler.