Uzay Mühendisliği Bölümü Nedir?
Son yıllarda teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle birlikte yeni meslek dalları ortaya çıkmıştır. Yeni yeni popüler olan meslek dallarından birisi de uzay mühendisliği bölümüdür. Gelecek dönemde oldukça popüler ve kazançlı mesleklerden birisi olacağı tahmin edilen uzay mühendisliği; iş tanımı itibariyle uzay ve hava olaylarını inceleyerek veri toplayan bir meslektir. Uzay mühendisleri tarafından toplanan bu bilgi ve veriler günlük hayatı kolaylaştırmak için gerekli teknolojinin üretimi için kullanılmaktadır.
Ayrıca uzay mühendisleri gerek özel şirketlere de gerek devlet kurumlarında dünya veya ay çevresine gönderilmesi planlanan uydu ve roketlerle ilgilenir. Dünyadan uzaya gönderilecek olan bu uydu ve roketlerin tasarlanması, inşa edilmesi ve yörüngeye fırlatılması ile sorumlu olan uzay mühendisleri oldukça önemli sorumluluklara sahiptir.
Fizik, uzay ve astronomi ile ilgilenmeyi seven ve araştırmacı bir kimliğe sahip olan adayların uzay mühendisliği bölümünü tercih etmesi kariyerleri açısından faydalı olacaktır.
Uzay Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Uzay mühendisliği bölümünün eğitim süresi diğer lisans bölümlerin de olduğu gibi 4 yıl veya 8 yarıyıl olacak şekilde programlanmıştır. 4 yılın sonunda mezun olma şartlarını karşılayan adaylar bölümlerinden mezun olma hakkına sahip olacaklardır.
Uzay Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sayısal alandan öğrenci kabul eden uzay mühendisliği bölümünde ağırlıklı olarak matematik, fizik ve astronomi ağırlıklı dersler yer almaktadır. Bu derslerin arasında;
- Uçuş mekaniği
- Fiziğe giriş
- Aerodinamik
- Termodinamik
- Uzay aracı sistemleri
- Deneysel mühendislik
gibi sayısal ağırlıklı dersler okutulmaktadır. Ayrıca üniversitelerin uzay mühendisliği bölümü genellikle İngilizce olarak okutulmaktadır.
Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne iş Yapar?
Günümüzde birçok özel şirket ve birçok devlet uzay çalışmalarına ağırlık vermekte ve uzay araştırmalarına ciddi bütçeler ayırmaktadır. Yeni mezun olmuş olan bir uzay mühendisi devlet ya da özel şirketlerde uzay departmanında çalışabilmektedir.
Uzaya gönderilmesi planlanan bir uzay aracının tasarlanması ve inşa edilmesi sürecinin birçoğunda uzay mühendisleri önemli rol oynamaktadır.
Bununla birlikte devletlerin sahip olduğu kara ve hava silahları üreten kurumlarında tasarım bölümünde de uzay mühendisleri çalışmaktadır.
Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Yeni mezun olmuş olan ve alan ile bilgisi iyi olan bir uzay mühendisi gerek devlet kurumlarında gerek özel şirketlerde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bununla birlikte başta ABD ve Rusya olmak üzere bazı Asya ülkelerini de içine alan devletler tarafından uzay çalışmalarına büyük bütçeler verilmektedir. Dolayısıyla uzay mühendisleri için yurtdışında çalışma imkanı da oldukça yüksektir.