SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Veteriner Bölümü

Veteriner Bölümü Nedir?

Sayısal alanda belirli başarı düzeyine sahip olan bireyler, veteriner bölümü hakkında kapsamlı araştırmalar yapmak isterler. Bu bölüm, hayvan sağlığı alanında hizmet vermek isteyen bireylerin tercih etmesi gereken bir bölümdür ve konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bilinmesi gerekenler vardır. Bölümün eğitim süresi, derslerin neler olduğu, mezun olunduktan sonra yapılabilecek işler, iş olanakları, gibi konuların bilinmesi gerekir.

Veteriner Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bir bölümün öğrenim süresi, hem yüksek öğretim kurumları tarafından hem de üniversitenin zorunlu olarak veya isteğe bağlı olarak hazırlık dersi vermesine bağlı olarak değişim gösterir. Bu durum veteriner bölümü için de geçerlidir.

Normal şartlarda öğrenim süresi dört öğretim yılı olmakla birlikte; hazırlık sınıfının bulunması, derslerin başarısız olarak geçilmesi veya derslerde üstün başarı sağlanarak üstten ders alınması durumlarına bağlı olarak üç sene, dört sene, beş veya altı sene olarak öğrenim süresi bulunabilir. Ancak ortalamaya bakılarak değerlendirildiği durumda, öğrenim süresi dört öğretim yılı olarak ifade edilir.

Veteriner Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümlerin kendilerine özel dersleri vardır. Mezun olunduktan sonra yapılacak olan çalışmalara, ihtiyaç duyulan donanımlara bağlı olarak dersler belirlenir.

Bu durumlara bağlı olarak, veteriner bölümü dersleri başlıca şu şekilde ifade edilir:

  1. Anatomi
  2. Biyometri
  3. Histoloji
  4. İmmunoloj ve Seroloji
  5. Fizyoloji
  6. Biyokimya
  7. Zootekni
  8. Yem maddeleri ve yem teknolojisi
  9. Hayvan besleme ve beslenme hastalıkları
  10. Ortopedi ve ayak hastalıkları
  11. İç hastalıkları
  12. Süt bilimleri teknolojisi
  13. Patoloji gibi derslerin alınması gerekir.

Üniversitelerin verecek olduğu hazırlık eğitimine bağlı olarak, İngilizce dersi de örnek olarak verilebilir.

Veteriner Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Veterinerlik bölümünden mezun olunduktan sonra yapılacak farklı iş seçenekleri vardır. Eğitimin üçüncü senesinden itibaren, öğrenim gören bireylerin bir dal seçmesi beklenir. Seçilecek olan dal, kişinin çalışma gösterecek olduğu işi belirlemede önemli bir rol üstlenir. Bu duruma bağlı olarak; memeli hayvanlar için hekimlik, besi hayvanları için hekimlik, sağılabilen hastalar için ve sürüngenler için hekimlik başta olmak üzere; çeşitli işler yapılabilir.

Veteriner Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Veterinerlik bölümünden mezun olunduktan sonra, farklı iş olanaklarından birinin tercih edilmesi gerekir. Bu olanaklar; klinik açılarak serbest alanda çalışma, hayvan hastanelerine müracaat edilerek çalışma gösterilecek olanaklar, öğrencilere ders vermek amacıyla üniversite hocalığı yapmak gibi olanaklardır. Bölümden mezun olan bireyler, isteklerine en uygun olan alanda faaliyet göstermelidir.