Web tasarımı ve kodlama, günümüzde oldukça popüler olmuş bölümlerden biridir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise gelişen dünyada sanallaşmanın oldukça yaygın olmasıdır. İnternet üzerinden satış yapan mağazalar, kişisel bloglar veya online eğitim alabileceğiniz birçok site web siteleri üzerinden yürütülmektedir. Web tasarım ve kodlama bölümü ise tam olarak ihtiyaç sonucu ortaya çıkmış bir bölümdür. Hem özel sektör hem de devlet alanında birçok kurum ve kuruluşun sanallaşması sonucu web tasarımcısına ihtiyaç duymuştur. Web tasarım bölümü, kişisel veya kurumsal web sitelerinin arka planında çalışan, kodlayan, tasarlayan ve kullanılabilir hale getiren kişileri yetiştiren bölümdür.
Web tasarımı ve kodlama, iki (2) yıllık önlisans bölümünü tamamlayan öğrenciler, şirket, kurum veya kuruluşlarını internet ortamında da var olmasını isteyen kişilerle çalışabilir. Geniş bir iş imkanın olmasının yanı sıra 2 yıllık bölümü DGS sınavına girerek 4 (dört) senelik bir mühendislik bölümüyle tamamlayabilir. Sadece yüz yüze eğitim almak isteyen kişilerin yanı sıra hali hazırda bir üniversitede okuyan ve bu alana ilgisi olan kişiler, uzaktan eğitim veya açık öğretim fırsatlarıyla kendilerini geliştirebilirler.
Web tasarımı ve kodlama alanından mezun olmuş kişilerin çalışabileceği birkaç alan aşağıdaki gibidir:
Web tasarım ve kodlama bölümü, üniversitelerin meslek yüksek okullarında uzaktan, açıktan veya örgün eğitim şekilde verilir.
Seçmeli dersleri okuldan ve öğrenim türüne göre farklılık gösterse genel anlamda şu şekildedir:
Web tasarım ve kodlama bölümü, açıktan, uzaktan ve örgün eğitim şeklinde üniversitelerin ilgili departmanlarında verilir. Bilgisayar mühendisliğinin bir alt dalı olarak görünen Web tasarım ve kodlama bölümün eğitim yıl 2 (iki) olarak belirlenmiştir.