Gelişen ve değişen dünyamızda sürekli yenilikler meydana gelmekte. Her şey çağa uygun bir biçimde düzenlenmeye başladı. Teknoloji oldukça ilerledi, hemen her şey teknolojiye bağlı hale geldi. Teknolojinin ilerlemesine katkısı olan mesleklerden bir tanesi de yazılım mühendisliği. Günümüzde oldukça ilgi alaka gören, üniversiteye geçecek öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bir meslek haline geldi. Bu bölümü okumak isteyen kişiler lisede sayısal bölüm okumalı. Özellikle fizik ve matematik derslerinde başarılı olmalılar. Çünkü yazılım mühendisliği bölümünün hemen hemen tüm dersleri bu iki branş üzerine kurulu.
Yazılım mühendisliği, 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır. Bazı üniversiteler eğitimi Türkçe, bazıları ise İngilizce olarak verir. Bölümü İngilizce olarak okutan üniversitelerde dil şartı aranmaktadır. Dil yeterliliği olmayanlar, hazırlık sınıfı okumak zorundadırlar. Bu nedenle eğitim süresi 4 yıl lisans, 1 yıl hazırlık olmak üzere toplam 5 yıla çıkar.
Yazılım mühendisliği bölümü, matematik dersinin yoğun olarak verildiği bir lisans bölümüdür. Matematik başta olmak üzere birçok ders alırlar.
Bunlar:
Bölüm öğrencilerinin bunlar dışında bir de seçmeli dersleri vardır. Bu dersleri öğrenciler ilgi ve isteklerine göre kendileri seçmektedir. Son sınıfa gelindiğinde staj uygulaması yapılır. Staj programını başarıyla tamamlayanlar mezun olmaya hak kazanır.
Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler ‘‘yazılım mühendisi’’ unvanı alır. Lisans bölümü diplomasına sahip olurlar. Bu kişiler adından da anlaşılacağı üzere yazılım ile meşgullerdir. Çeşitli analizler yapar ve bu analizleri değerlendirir. Çağın ihtiyacına uygun, hayatımızı kolaylaştıran programlar üretirler. Dünyanın gelişimine en çok katkı sunan meslekler arasında yer alır.
Yazılım mühendisliği, çok geniş bir iş alanına sahiptir. Hemen her sektörde iş imkanı bulunur. Bunun nedeni teknolojiye duyulan ihtiyaçtır.
İş bulabileceği alanlardan bazıları:
Bu alanlar en çok bilinen alanlardır. Bu alanlar dışında da elbette iş imkanları vardır. Kısaca teknolojiye ihtiyaç duyan her sektör yazılım mühendisine ihtiyaç duyar. Teknolojinin olduğu her alanda da yazılım mühendisleri iş bulabilir.