isbul.net

Yerel Yönetimler Bölümü

Yerel Yönetimler Bölümü Nedir?

Yerel Yönetimler devlet içindeki en düşük yönetim kademesidir. Bununla birlikte var olan kamu yönetimi düzeyini inceleyen akademik bir disiplindir. Belediye ve bakanlıkların yerel teşkilatlarında, il özel idarelerine halkla ilişkiler adına deneyimli eleman yetiştirmeyi amaçlar. Kendi ülkemizde ve diğer devletlerden en düşük yönetim kademesi dahi olsa alanında uzman kişilere ihtiyaç vardır.

Bölümün mezunları alanında yeterince sabırlı olan kişilerden seçilmelidir. Bürokratik olarak emir almaktan hoşlanmayan kişilerin bölümü tercih etmeleri olası değildir çünkü yeterince can sıkıcı olabilir. Genel bağlamda vatandaşların dilekçeleri de inceleneceğinden iletişim yapısı kuvvetli, halden anlayabilen, enerjik ve hoşgörülü insanlara ihtiyaç vardır. Ancak mesleğin sevildiğini söylemek gerekir.

Yerel Yönetimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Yerel Yönetimler okuyacak öğrencilerin bilmesi gereken şey bölümün çoğunlukla 2 yıllık yani sadece TYT ile almasıdır. 2 yıllık eğitim süreçlerinde her ikisinde de staj yapabilirler. Senede 40 gün olmakla beraber toplam 80 gün staj yaparlar. Ancak ilk defa Marmara Üniversitesi bu bölümü 4 yıllık yani lisans olarak vermektedir. Ve kurulan ilk lisans programı da ülkemizde budur. Daha sonrasında KPSS ile atanabilirler. 85 taban puan olarak nitelendirilebilir.

Yerel Yönetimler Bölümü Dersleri Nelerdir?

Halkla ilişkiler, maliye, siyaset, hukuk, iktisat, muhasebe, vergi sistemi dersleri mevcuttur. Yerel Yönetimler bölümü öğrencileri 2 yıllık eğitimlerinden sonra dikey geçiş (DGS) ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler gibi bölümler ile 4 seneye tamamlayabilirler. Bölüm okunduğunda yeterince eğlenceli olduğu da bilinir. En azından bu dersleri sevenler açısından değerlendirebiliriz.

Yerel Yönetimler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Yerel Yönetimler mezunu olan öğrenci kamu alanında memur olarak çalışabilir. Belediyeler, valilikler ve buna bağlı kuruluşlarda görev alabilirler. Çalıştıkları kurumdaki dilekçeleri inceleyebilir, mali ve teknik alandaki kararları alabilir. Eğer mesleğinin daha başında olan bir bireyse başkasının verdiği kararlarda söz sahibi olamaz fakat üst düzey yöneticilerin yardımcılarını eğitme imkanını bulur.

Özel sektörde çok fazla iş imkanına sahip olunmayabilir. Bunu göze alarak özelde iş aramaya bakılması gerekir. Genelde evrak işleriyle uğraşırlar. Karar verdikleri dilekçeleri amirlerine bildirirler, onaylatırlar. Yöneticiler başkasına danışmayabilir. Mesleğin ne kadardır icra edildiğine bağlı bir şeydir. Devlette 3-4 bin arasında maaşları söz konusu olabilir.

Genel olarak meslekteki vasfa göre kişilerin alacağı maaşlar değişebilir. Alanında uzman olmayan kişilerce değerlendirildiğinde bu maaş değişebilir. Her meslekte olduğu gibi kademeler artmaktadır sabırlı olunması gerekir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi