Ziraat Mühendisliği Bölümü Nedir?
Ziraat mühendisliği bölümü tarımsal faaliyetlerde bulunan şirketlere ve kamu sektörüne mühendis yetiştiren bir bölümdür. Bu alanda eğitim alan bir öğrenci, bitki yetiştirme ve bakımı, sulama teknikleri, tarım ekonomisi gibi alanlarda uzmanlaşır ve tarımın çok önemli olduğu ülkemizde işsizlik yaşamayacak bir bölümün mezunu olur.
Ülkemizde son yıllarda yapılan önemli tarımsal reformlar ve teşviklerle şirketlerin mühendise ihtiyacı da ciddi oranda artmıştır. Bu bölümden mezun olan bir mühendis tarımsal üretimin her aşamasını planlamayı öğrenir ve çok farklı dersleri alarak tarım alanında bilgi sahibi olur. Özellikle organik tarımın öneminin artması ve bitkisel gıdalarla yapılan üretimler mühendislere olan gereksinimi arttırmıştır. Mühendisler olası sorunlara çözüm üretme konusunda aldıkları eğitimi sahada uygularlar.
Ziraat Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Ziraat mühendisliği bölümü mühendislik fakültesinde bulunan 4 yıllık bir bölümdür. Bu bölüm tüm mühendislik bölümleri gibi sayısal alanından öğrenci kabul etmektedir.
Ziraat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Ziraat mühendisliği bölümünde öğrenciler ilk yıl için mühendislik öğrencilerinin temel olarak öğrenmesi gereken derslerin yanı sıra bölümün temel dersleri olan botanik, bitki koruma ve tarım makineleri gibi dersleri görürler. İlk yıl içerisinde tarımsal üretimin ana etmenleri öğretilerek bölümün esas unsurları öğrencilere aktarılmış olur.
İkinci yılda, sulama teknikleri ve makinelere yönelik teknik bilgi aktarılır ve öğrencilere bitki bakımına ve tarladaki üretime yönelik nasıl işlemler yapılması gerektiği hususları öğretilir. Üçüncü sınıfta, bitkilerin özellikleri, yetişme koşulları uygulamalarıyla anlatılır ve her bitkiye yönelik nasıl bir sulama ve yetiştirme tekniği uygulanması gerektiği anlatılır.
Dördüncü sınıfa gelen bir öğrenci tarım makinelerinin işlevlerini öğrenir, tarımsal üretimin her aşamasını planlayacak düzeye erişir ve ona göre derslerini alır. Tarımsal üretimin aşamaları son derece çeşitlidir ve her tarım ürününün ayrı ayrı yetişme özellikleri vardır. Mühendisler de bu aşamaları detaylarıyla öğrenerek mezun olur.
Ziraat Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Ziraat mühendisliği mezunu tarımsal üretim sürecini yöneten, sorunlara çözüm üreten ve üretimin her aşamasını bilimsel metotlara uygun olarak planlayan ve uygulayan kişidir. Mühendisler tarım ilaçlarını ve makinelerini kullanarak tarım ürünlerini tüketime hazır hale getirene kadar çalışmalarını yürütür.
Ziraat Mühendisliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Ziraat mühendisleri tarımsal ürün üreten ve işleyen firmalarda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, süt üretimi yapan firmalarda, tarımsal üretim yapan kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışabilir. Bu açıdan ziraat mühendisleri birçok kuruluşta çalışma imkanına sahiptir.