.
.
.
.
.
.
Kelime olarak psikolog, ruh bilimci anlamına gelir. Psikolog unvanına sahip kişiler bireyi veya bir grubun göstermiş olduğu hareketleri inceleyen, anlamlandıran kişilerdir. Eğitimini aldığı ve öğrendiği bilgileri de harmanlayarak hareketlerin temelinde yatan etkileri nedenleri inceler bunları anlamlandırır. Psikologların çalışma alanları, iş imkanları da oldukça geniştir. Örneğin cezaevlerinde, yaygın olarak hastanelerde, okullarda ve adliye gibi iş alanlarında çalışabilirler.
Toplumda genel bir tutumun aksine psikolog demek sadece gelen danışanları problem veya yaşantılarını dinleyen değildir. Dinlemenin de ötesinde danışanlar olmadan da mesleğini yapabilirler. Toplum içerisinde bugün genel bir algı oluşması yanlıştır. Danışan olmadan da bir psikolog araştırmacı kimlik takınarak ve inceleme yaparak da işini yapabilir. Tüm bunların aksine artık onların üzerine oturtulduğu meslek adlandırılması ve görevleri şu şekilde bilinir.
Öğrendiği, eğitim gördüğü alanda bulunan testleri amacına uygun uygular. Görevlendirilmiş olduğu alanda psikolojik destekte bulunur. Psikolojik değerlendirmeler yapan, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurup anlamlandırmaya çalışan ve bunlara bağlı olarak insanda bulunan dürtüleri ve yaptığı hareketleri, davranışları inceleyen kişidir.
İlk olarak üniversitelerde 4 yıllık psikoloji bölümünü tamamlaması gerekir. 2 farklı koldan ilerlemek tercihinize kalmıştır. Devlette çalışmak isteyen bir psikolog için KPSS adı verilen Kamu Personeli Seçme Sınavında yeterli puan alıp atanması beklenirken özelde çalışmak isteyenler için KPSS şartı aranmaz. Psikoloji de kendilerine bir anabilim dalı seçerek o alanda yüksek lisans yapan psikologlar, uzman psikolog olurlar. Buna göre çalışma alalarında mesleklerine devam ederler.
Yüksek gözlem yeteneğine sahip olabilmeliler. Olaylara bir açıdan bakmak yerine çoklu açıdan bakabilmeliler. İyi bir psikolog, bireyleri yargılamamalı ve küçük düşürecek davranışlarda bulunmamalıdırlar. Doktor ve danışan ilişkisi dışına çıkmamalılar. Yeniliklere açık olan sürekli kendini geliştirme ve yenilemekte durağan olmamalılar. Konsantrasyon gücüne sahip olmalıdırlar.
Psikolog Maaşı
Psikolog Maaşı
Psikolog Maaşı
₺18.000
₺18.750
₺19.500
Psikolog olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.