Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Nedir?
Teknolojinin gelişmiş olmasına bağlı olarak, bilişim ve teknoloji alanında da çeşitli gelişmeler yaşanır. Gelişme yaşanan alanların daha nitelikli hale getirilmesi, donanımlı bilgilerin elde edilmesini sağlamak amacıyla çeşitli bölümler açılır. Bu bölümlerden bir tanesi de bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümüdür. Bu bölümde; teknolojik ürünlerin tasarlanması, bilişim alanına ait olan ürünlerin geliştirilmesi gibi işlemler sağlanır. Konuyla bağlantılı olarak; bölümün öğrenim yılının ne kadar olduğu, alınması zorunlu olan derslerin neler olduğu, mezun olunduktan sonra yapılacak işler ve iş olanakları, gibi konular bilinmelidir.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Bilişim sistemleri alanı ve bu alana dair teknolojiler, mühendislik kollarına benzer olarak tasarımlar ve geliştirmeler beklenen bir bölümdür. Bu sebeple de bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümü öğrenim derecesi lisans, öğrenim yılı da dört yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bazı durumlarda öğrenim süresinde değişiklikler oluştuğu gözlemlenir. Hazırlık sınıfının okunması, derslerde yaşanan başarısızlık durumunun olması, devamsızlık yapılması halinde eğitim süresi artarken, çeşitli durumlarda öğrenim süresinin daha kısa olduğu gözlemlenir. Bu durumlar; daha önceden okunan bir bölümle ortak derslerin bulunmasına bağlı olarak muaf sayılma, derslerdeki yüksek başarı ve üstten ders alma gibi durumlardır.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bireylerin bilişim sistemleri ve teknolojileri alanında donanımlı olmalarını sağlamak amacıyla, zorunlu olarak almaları gereken dersleri vardır.
Bu dersler şu şekildedir:
- Bilgisayar programlama
- Matematik
- Örgütsel davranış
- Nesnel tabanlı programlama
- İstatistik
- İşletme
- Veri tabanı yönetimi
- Matematiksel tasarım
- Bilişim sistemleri
- Sistem analizi
- Müşteri ilişkileri
- Girişimcilik
- Veri yapıları
Gibi zorunlu derslerin alınması gerekir.
Zorunlu derslerin yanı sıra, her üniversite tarafından zorunlu seçmeli olarak alınan Türk dili, inkılap ve İngilizce dersleri de alınmalıdır. Ek olarak kişinin seçeceği seçmeli dersler de söz konusu olabilir.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Mezun olduktan sonra çeşitli işlerin yapılmasına imkan tanıyan bölüm; sistem tasarımcı, ağ yöneticisi web tasarımcı, pazarlama alanında bulunan çalışmacılar olarak iş yapma imkanı tanır. Bu iş alanları arasında keskin bir ayrım olmamakla birlikte, eğitimi tamamlayan birey bu alandaki işler için uygundur.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bölümden mezun olunduktan sonra; yazılım programlama, tasarımcılık, gibi çeşitli alanlarda iş olanakları sağlanır ve bireylerin tercihine bırakılır.