Hemşirelik Bölümü Nedir?
Hemşirelik sağlık sektöründe yer alan ve insanların sağlıkları ile ilgilenen bir meslek dalıdır. İnsan sağlığını koruyarak uzun yaşamı ve yaşam kalitesinin korunmasını, geri kazanılmasını sağlar. Hemşireler reçete yazma hakkına sahip birçok uzmanlık alanında pratik yapma hakkına sahiptir. Hasta bakımı, eğitimi ve uygulama yetenekleri ile diğer sağlık alanlarından ayrılır.
Hemşirelik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Hemşirelik bölümü ülkemizdeki her okulda bulunur. Üniversitelerin sağlık meslek yüksekokuluna bağlı olarak 4 yıllık lisans eğitimi alırlar. YKS sınavına girerek sayısal alanından bu bölümü tercih edebilirsiniz.
Hemşirelik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Eğer bu bölümü tercih edecekseniz derslerine önceden göz atmalısınız;
- Anatomi,
- Histoloji,
- Klinik Mikrobiyoloji,
- Hemşireliğe Özel Farmakoloji,
- Hemşirelik Esasları,
- Hemşirelikte İletişim,
- İç Hastalıkları Hemşireliği,
- Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği,
- Sağlık Kurumlarında Radyasyon Güvenliği,
- Hemşirelik Klinik Becerileri,
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği,
- Toplum Sağlığı Hemşireliği,
- Hemşirelikte Epidemiyoloji,
- Hemşirelikte Yönetim gibi derslerin yanında bunlara benzer daha bir çok ders alırlar.
Tüm bu dersleri 4 yıl içerisinde başarılı bir şekilde tamamlarlarsa mezun olurlar. Sonucunda hemşirelik lisans diplomasına sahip olurlar.
Hemşirelik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Hemşirelik doktorlar, hastalar, hasta yakınları gibi insanlar ile ekip halinde çalışarak hasta kişinin rahatlığını ve sağlığını düşünen kişidir. Bu işi yapmak istiyorsanız ekip ile çalışmayı ve yardımlaşmayı sevmelisiniz. Vereceğiniz tüm hizmetler insanların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olmalıdır.
Hemşirelik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Hemşirelerin iş olanakları çalışmak istedikleri alana göre değişiklik gösterebilir. Bir hemşire acil, cerrahi müdahale, iç hastalıkları, doğum, dahiliye, ruh sağlığı gibi hastanelerde bulunan tüm bölümlerde çalışabilirler. Hastanede işe başladıktan sonra istediğiniz yere sizi verebilirler ya da size daha uygun olduğu düşünülen bölüme sizi verebilirler. Aynı zamanda çalışmak için Özel ve Devlet Hastanelerinde, Özel Kliniklerde, Okul Revirlerinde, Özel Sağlık Merkezlerinde, Cezaevlerinde, Huzurevlerinde görev alabilirler.
Daha birçok devlet kurumunda iş bulma imkanları var. Aynı zamanda yaşlı, yatalak, engelli vatandaşlara bakmak isteyen kişiler kişisel hemşirelik yapabilme hakkına sahip. Devlette işe girebilmek için KPSS'den belirlenen puanı almak gerekiyor. Özel sektörde iş bulmak ise hastanenin koyduğu kriterler doğrultusunda değişiyor. Ancak bu bölümden mezun olduktan sonra iş bulamamak zor. Yani çalışma alanının genişliği ve her ülkede sağlığa önem verildiği için gelecekte bile asla vazgeçilmeyen mesleklerin başında geliyor. Çünkü insanların sağlığı sahip oldukları her şeyden daha önemli.