Sağlık İdaresi Bölümü Nedir?
Sağlık idare bölümü toplumsal ve evrensel değerleri iyi bilen, iyi kavrayan, sağlık kuruluş ve planlama yönetimini bilen geliştiren, yönetici hazırlayan bir bölümdür.
Sağlık kuruluşlarına fayda sağlayan yöneticilerin geliştirilip hazırlanması için önemli bir bölüm olarak dikkat çekiyor. Sağlık idari bölümleriyle ilgili bütün incelikleri kavramasına yardımcı oluyor. Sağlık bölümünün ilke ve yöntemlerini öğretip önemli nitelikler kazandırıyor.
Öğrenciye yönetici ve liderlik vasıfları kazandırıyor. Yabancı dil öğrenmelerini sağlayıp bölüme fayda sağlamaya çalışıyor. Yöneticilikte pratik, yaratıcı, disiplinli olmalarını sağlıyor. Sağlık İdaresi bölümünü seçen bireyin liderlik vasıflarına sahip, disiplinli, yönetici ruhlu kişilerden oluşması gerekiyor.
Sağlık İdaresi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Sağlık idare yönetimi bölümü üniversitelerin sağlık fakülteleri veya iktisadi ve idari fakülteleri bünyesinde 4 yıllık bir süre ile verilen bir eğitim ve öğretim sürecinden oluşuyor. Bu bölümden mezun olmak 240 akts-ects kredi elde etmek ve 4 ay bir sağlık kuruluşunda staj yapmak gibi bölüm için gerekli olan aşamalardır.
Sağlık İdaresi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitelerin Sağlık İdaresi bölümünde öğrenim gören öğrencilerin 4 sene boyunca gördükleri çeşitli dersler vardır. Genel İşletme, İktisat, Hukuk, Temel Sağlık Bilgisi, Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon, Finansal Yönetim ve İnsan Kaynakları Yönetimi gibi birçok ders okutulur.
Bölümdeki diğer derslerin bazıları şu şekildedir;
- Biyoistatistik,
- Sağlık Kurumlarında Pazarlama,
- Sağlık Politikası ve Planlaması,
- Sağlık Sigortacılığı ve Aktüerya,
- Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri,
- Kalite Yönetimi,
- Sağlık Ekonomisi
Aynı zamanda halka ilişkiler gibi bölüme dair birçok geliştirici dersler veriliyor amaç öğrencinin bölümden eksiksiz profesyonel olarak mesleğe kazandırılmak oluyor.
Sağlık İdaresi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Uzman bir profesyonellikle kurumu çekip çeviren analitik bir zekaya sahip bir yöneticidir, bu yöneticinin en önemli görevleri arasında kuruma gelen hastaların iyileşmesini sağlayıp, hızlı ve uygun tedavileri sunmaya yardımcı oluyor. Her türlü eksik ve aksaklığın oluşmasına engel olan bir yöneticiliği üstleniyor. Sağlık İdaresi mezunları kurumlardaki her türlü harcama gelir gider gibi faktörleri denetliyor.
Sağlık İdaresi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde hızla artan çeşitli hastanelerin varlığının artmasıyla bu bölüm önemli bir revaç kazanıp aranılan mesleklerde ilk sıralara giriyor yönetici arayışı artıyor ve değerli bölümler arasına giriyor. Bu bölümden mezun olan öğrenciler özel veya devlet hastanelerinde, vakıf, üniversite gibi kuruluşlarda yer alıyor.
Tıbbi cihaz üreten firmaların yöneticilik ve kuruluşlarında çeşitli şekillerde görevlerde bulunabiliyorlar. Bu görevler içerisinde hastane yöneticisi, sağlık kurumlarında sigorta, muhasebe finans müdürlüğü yapabiliyorlar. Sağlık İdaresi mezunları akademik kariyer yapma olanaklarına da sahip olabiliyor.