Tekstil Mühendisliği Bölümü Nedir?
Tekstil Mühendisliği Mühendislik Fakültelerinin içerisinde yer alan bir bölümdür. Mezunları tekstil mühendisi olarak isimlendirilir. Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği bölümü mezunu tekstil mühendisleri tekstil malzemeleri geliştirmek, giysi teknolojilerini yönetmek, kullanılan ekipmanların verimli çalışmasını sağlamak, üretim risklerini azaltmak, üretilen mamullerin kaliteli olmasını sağlamak gibi sorumluluklar üstlenir. Tekstil mühendisliği hammaddeleri farklı tekniklerle işleme, bu alanda yeni teknikler geliştirme ve var olan tekniklerin verimliliğini artırma gibi konularda eğitim veren ve bu konuların araştırmasını yapan bölümdür.
Tekstil Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Mühendislik Fakültelerine bağlı bir bölüm olan Tekstil Mühendisliği 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Tekstil mühendisleri Tedarikçilerin talepleri doğrultusunda tekstil ürünlerini değerlendirir, tanımlar ve seçer. Müşteri kriterlerine uygun ürün geliştirilmesini sağlar. Bu konuda araştırmalar yapar ve numunelerin üretilmesini, kalite kontrollerinin gerçekleştirilmesini ve sipariş tutarlılığının sağlanmasını denetler. Tekstil mühendisleri ağırlıklı olarak özel sektörde istihdam edilirler.
Tekstil Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencileri temel mühendislik bölümü dersleri olan Matematik, Fizik, Kimya gibi temel dersleri ve mesleki dersleri alır. Mesleki dersler iplik, dokuma, örme, konfeksiyon ve teknik tekstil gibi alanlara yönelik uzmanlık kazandırmaya yönelik derslerdir.
Bölüm öğrencileri genel olarak şu dersler üzerine eğitilir;
- Tekstil Mühendisliğine Giriş
- Fizik
- Kimya
- Matematik
- Organik Kimya Doğal Lifler
- Kimyasal Lifler
- Statik
- Teknik Resim
- İstatistiğe Giriş
- İplikçilik
- Dokumacılık
- Konfeksiyon
- Termodinamik
- İş Sağlığı ve Güvenliği
Tekstil mühendisliği bölümü öğrencilerine kaliteli tekstil ürünlerinin araştırılıp, geliştirilmesi ve üretilmesi, üretilen mamullerin beklentilere uygun olmasının sağlanması gibi konularda yetkin olmaları yönünde geliştirme amacı ile daha birçok ders aracılığı ile eğitim verir.
Tekstil Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Tekstil mühendisliği bölümü mezunları açısından istihdam alanı en geniş olan bölümlerdendir. Laboratuvarlarda ürün geliştirme, ürünün beklentilere uygunluğunu denetleme, hataların en aza indirilmesinin sağlanması, kalitenin devamlılığı ve arttırılması tekstil mühendislerinin görevlerindendir. Ürünlerin dayanıklılığı, müşteri beklentilerine uygunluğu, standartları karşılaması gibi durumlar tekstil mühendislerince sağlanır. Tasarım ve üretim kadrosu ile koordineli olarak çalışılır. Üretilen malzemeler ile ilgili en bilgili kişi olarak tekstil mühendisleri müşteri şikayetleri ile ilgili sorunların giderilmesi sorumluluğunu da üstlenir.
Tekstil Mühendisliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Tekstil mühendisleri oldukça geniş iş olanaklarına sahiptir. Tekstil mühendisliği mezunları yerli ve yabancı tekstil firmalarında iplik, dokuma, örme, boya, konfeksiyon ve teknik tekstil işletmelerinde istihdam edilirler.