isbul.net

Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü

Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Günümüzde önem kazanan meslekler arasında yer alan deniz ve liman işletmeciliği bölümünde, liman bölgelerine giriş ve çıkış yapan yüklerin gümrük işlemlerini gerçekleştirmek bölümün görev tanımları arasındadır. Aynı zamanda giriş yapan gemilerin önemli olan deniz ticaret hukukuna uygun olarak işletilmesi, bu alanda çalışan personellerin yönetimi ya da deniz işletmecilerine yardımcı olmak adına kişi yetiştirmek adına bu bölüm önemlidir.

Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ön lisans programları dâhilinde yer alan deniz ve liman işletmeciliği bölümü 4 yarıyıl süresince eğitim görülmesi gereken bölümler arasındadır. 120 AKTS krediye ulaşılması durumunda eğitim tamamlanmış olur. Deniz ve Liman İşletmeciliği önmlisans diploması almaya hak kazanan öğrenciler mezun olur. Eğitim süresince birçok ders hakkında eğitim verilir.

Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

2 yıllık eğitime tabii olan deniz ve liman işletmeciliği bölümünde dersler kapsamlıdır. Bu derslerden sonra mezun olan öğrenciler isterlerse DGS sınavıyla lisans tamamlama programlarına dahil olurlar.

Dersler;

  • Makro ekonomi dersi
  • Ulaştırma yönetimi dersi
  • Deniz turizmi dersi
  • Ulaştırma yönetimi dersi
  • Yönetim ve Organizasyon dersi
  • Bölgesel coğrafya dersi
  • İşletme matematiği dersi
  • Mikro ekonomi dersi
  • İşletme hukuku dersi
  • Deniz turizmi dersi
  • İşletme ve yönetim istatistik dersi

Deniz ve Liman İşletmeciliği bölümünü bitirdikten sonra 4 yıla tamamlama ile farklı mesleklere geçiş yapılabilmektedir. DGS sınavı ile geçiş yapılan bölümler; Lojistik, Uluslararası Ticaret, İşletme Yönetimi, Güverte, İşletme, Uluslararası İşletme ve Ticaret, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği gibi alanlara geçiş yapılabilir.

Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları Deniz ve Liman İşletme Meslek Elemanı olarak unvan alırlar. Mesleğin gerektirdiği işler; gemilerin denize uygunluğunun tespit edilmesi, eksiklerin tespiti ve bu eksikliklerin giderilmesi gibi işlemler yapılmaktadır. Gerekli olan mal ve hizmetlerin tedarik edilmesi ve gemiye ulaşımı gibi görevleri bulunmaktadır.

Eksikliklerin tespitinde kumanya, yakıt, malzeme, su gibi birçok ihtiyaç bulunmaktadır. Gemi taşımacılığına dair düzenlemelerin yapılması, gemilerin belge kontrolleri, gemilerin limanlara daha güvenli giriş ve çıkışı için izinlerin alınması gibi işlemler yapılır.

Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Deniz ve Liman İşletmeciliği bölümünden mezun olan kişilerin çalışma alanları deniz turizm şirketi, deniz lojistik, tersane, gemi, marina ve liman işletmeleri gibi alanlardır. Bu alanlarda eğitimli kişilere fazlasıyla ihtiyaç duyulur ve geniş kapsamlı olarak iş olanağı sunulur.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi