isbul.net

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir?

Sesli iletişim konusunda yaşanacak ve yaşanması muhtemel problemlere karşı veya söz konusu problemlere karşı üretilen çözümleri kapsayan dil ve konuşma terapisi bölümü geniş bir disiplin alanıdır.

Bu bölümde ses ve yutma konularında oluşabilecek problemler başta olmak üzere konuşma problemleri gibi yaşanabilecek olan sorun ve çözümlerle ilgilenecek nitelikli ve profesyonel kişilerin yetişmesi amaçlanır. Ülkemizde üniversitelerde eğitim verilen bu bölüme öğrenci alımı yapılmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

4 yıllık lisans bölümü olan dil ve konuşma terapisi bölümü toplamda 8 yarıyıl eğitim süresinden oluşur. Sağlık Bilimleri Fakültesinde bulunan bölüm içerisinde öğrenciler 4 yıl boyunca alanlarına yönelik birçok farklı ders alırlar. Sayısal puan türünden tercih yapılan bölüm, ülkemizde birçok üniversitede kapılarını öğrencilere açmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Öğrenciler 8 yarıyıl süren eğitimleri boyunca farklı dersler alırlar. Bu derslerden bazıları şunlardır:

1) Temel fizik ve ses fiziği

2) İnsan Anotomisi

3) İnsan Fizyolojisi

4) Fonetik

5) Çocukluk Çağı Dil Bozuklukları

6) İşitme Yetersizliklerinde Konuşma Terapisi ve Rehabilitasyon

7) Konuşma Bilimi: İşitme ve Konuşmanın Akustiği ve Algılama

8) Dil ve Konuşma Terapistleri için Farmakoloji Bilgisi

dersleri ve daha birçok farklı dersi bölüm öğrencileri almaktadır. Uygulamalı derslerin yanı sıra staj yapma zorunluluğu da bölüm içerisinde bulunmaktadır. Lisans diploması ile mezun olan öğrencilere Dil ve Konuşma Terapisti unvanı verilir.

Dil ve Konuşma Terapisti Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunlarının çeşitli yerlerde istihdam edilebilme olanakları vardır. Sesli iletişim konusunda problem yaşayan ve bu konuda yardıma ihtiyacı olan kişilerin problemini gidermek bölüm mezunlarının görevidir.


Dil ve Konuşma Terapisti Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Dil ve konuşma terapisti unvanına sahip olan mezunlar çeşitli iş olanaklarına sahiptir. Bölüm mezunları kariyerlerine şu yerlerde devam edebilirler:

1) Özel Hastaneler

2) Devlet Hastaneleri

3) Kişisel Eğitim Veren Kurs Yerleri

4) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

gibi yerlerde çalışabilecek olan dil ve konuşma terapisi bölüm mezunları devlet kurumlarında çalışmak için KPSS sınavına girmelidir. Sınavın ardından açılan kontenjan sayısı ve puan durumuna göre atanırlar.

Bunların haricinde dil ve konuşma terapisti unvanına sahip olan bireyler kendi özel iş yerlerini de kurabilir. Akademik yönden ilerlemek isteyenler ise yurt içi başta olmak üzere yurt dışında da lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler.


İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi