isbul.net

Hayvansal Üretim Bölümü

Hayvansal Üretim Bölümü Nedir?

Hayvansal üretim bölümü hayvanlardan ürün elde edilmesi, hayvanların yetiştirilmesi, hayvanların doğru bakılması ve hayvansal ürünlerin pazarlamasını doğru bir şekilde yapılabilmesi için nitelikli elemanlar yetiştirilmesini sağlar. Bu sayede çiftliklerde ve besi alanlarında hayvansal ürünler doğru bir şekilde ve sağlıklı şartlar altında yetiştirilerek tüketiciye ulaştırılır. Üniversite eğitimini hayvansal üretimden yana kullanan kişilerin hayvanlara ilgi duyması ve hayvan bakımı veya beslenmesi gibi işleri merak etmeleri gerekir. Bölüm aynı zamanda zootekni olarak da anılır.

Hayvansal Üretim Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversite eğitimleri ve kariyer planlamasında hayvansal üretimi tercih eden kişiler bölümde 4 yıllık eğitim alırlar. Bu eğitime bağlı olarak da hayvansal üretim konusunda ihtiyaç duyacakları bilgileri edinerek ileri de çalıştıkları yerde bu bilgilerini hayata geçirirler. Bu bölümün kazanılabilmesi için üniversite sınavına girilmesi ve yeterli puan alınarak tercih yapılması gerekir. Bölüme kabul edilen kişiler ise 4 yılda 240 Akts puanı alarak mezun olma hakkı elde ederler.

Hayvansal Üretim Bölümü Dersleri Nelerdir?

Lisans eğitimi almaya karar vererek hayvansal üretimi tercih eden kişiler 1.dönem ve 2.dönem olmak üzere iki dönem ders alırlar. Bu dönemler 4 yıl boyunca iki dönem şeklinde olduğunda eğitim süresi 8 dönem olur. Bu dönemlerde ise bölümü seçen kişilerin alacakları dersler değişir.

Hayvansal üretimde işlenen dersler şunlardır;

  • Zooteknik
  • Genetik
  • Biyoloji
  • Yemler Bilgisi
  • Üreme Biyolojisi
  • Fizyoloji
  • Hayvan Besleme Bilgisi
  • Hayvan Islahı
  • Et Ürünleri
  • Hayvansal Üretimin Planlaması
  • Tarım Ekonomisi

Derslerinin vize ve finallerinde başarılı olan kişiler mezun olmaya hak kazanırlar. Bu bölümden mezun olan kişiler ise ziraat mühendisi ve zooteknist olarak anılırlar.

Hayvansal Üretim Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Yükseköğrenimde hayvansal üretim bölümünü tercih eden kişiler mezun olduklarında hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi ve üremeleri üzerine çalışmalar yaparlar. Bu çalışmaları da bilimsel veriler ve okullarda edindikleri bilgileri kullanarak gerçekleştirirler. Ayrıca çalıştıkları kurum ve işletmeye bağlı olarak da kendilerine ihtiyaç duyulan görevleri yerine getirirler.

Hayvansal Üretim Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Dört yıl boyunca eğitim alan ve başarılı olan ziraat mühendisleri hayvansal üretim ile ilgili çeşitli alanlarda iş olanağı elde ederler. Bu olanaklar hem kamuda hem de özelde yer alır. Tarım Orman ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan çiftliklerde, özel hayvan çiftliklerinde, besi alanlarında, laboratuvarlarda ve hayvansal ürünlerin üretildiği fabrikalarda çalışırlar. Mesleklerini kamu personeli olarak yerine getirmek isteyen kişiler ise mezuniyetlerinin ardından KPSS sınavına girerek iyi bir puan alıp bakanlık ve kurumlara atanabilirler.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi