isbul.net

Psikoloji Bölümü

Psikoloji Bölümü Nedir?

Davranış ve zihin bilimi olarak adlandırılan psikoloji'nin geniş alanlara yayılan bir yelpazesi vardır. Birçok alt dalda hizmet veren psikoloji bölümü ülkemizde farklı üniversitelerde bulunmaktadır. Her üniversitenin kendi bünyesinde mezuniyet koşulları farklılık göstermektedir.

Bölüm öğrencileri çeşitli dersler ile birlikte lisans diploması alarak bölümden mezun olurlar. Bölümün amacı, bireyi ve grubu anlamaya çalışan, insanlarla iletişim konusunda sıkıntı yaşamayacak ve belirli vakaları araştıracak kişiler yetiştirmektir.

Psikoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölüm eğitim süresi 4 yıldır. 4 yıl toplamda 8 yarıyıl eğitim alan öğrenciler psikolog unvanı ile mezun olurlar ve lisans diplomasına sahip olurlar. Sosyal, bilişsel ve davranışsal bir bilim insanı olan mezun öğrenciler, çeşitli alanlarda istihdam edilirler.

Üniversitelerde bulunan bölümlerde farklı mezuniyet koşullarını yer alır. Mezuniyet koşulu için gerekli olan ilk şart belirlenen akts hakkının doldurulmasıdır.

Psikoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm dersleri birçok teorik ve uygulamalı eğitimlerden oluşur. Öğrencilerin psikoloji bölümünde alacağı ve 4 yıl boyunca eğitim göreceği bazı dersler şunlardır:

1) Bilişsel Psikoloji

2) Sosyal Psikoloji

3) Algı, Dikkat ve Hareket

4) Deneysel Yöntemler

5) Psikolojide Yöntemler

6) Sosyal Psikolojinin Kuram ve Uygulamaları

7) Kişiler Arası İletişim

8) Beyin ve Davranış

9) Kişilik Analizi ve Bireysel Farklılıklar

10) Gelişim Psikolojisi

Dersleri bölüm derslerinden bazılarıdır. Öğrenciler 8 yarıyıl eğitim süresi boyunca daha birçok farklı ders alırlar.

Psikoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Psikolog unvanı ile bölümden mezun olan kişiler beynin tüm yapısını inceler ve çeşitli vakaların değerlendirilmesinde rol oynar. Beyin ile bağlantılı olan tüm durumları anlamaya çalışan psikologlar, bireysel veya grup halinde çalışmalarını sürdürür.

Psikoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Algılama, biliş, dikkat, zeka ve öznel deneyim gibi kavramlarla doğrudan ilgili olan psikoloji bölüm mezunları birçok alanda ve birçok yerde çalışma imkanı bulabilirler. Hastaneler başta olmak üzere psikolojik araştırma merkezleri, rehabilitasyon merkezleri ve anaokulları gibi yerlerde çalışabilirler.

Bunların dışında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan eğitim kurumlarında psikolog unvanı ile iş bulabilirler. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan okullarda çalışmak için KPSS'ye girilmesi gerekir. Yine büyükşehirlerde bulunan ilgili departmanlarda psikolog olarak çalışabilen bölüm mezunları, çeşitli reklam ajanslarında da görev alabilirler.

Çalışma olanağı ve istihdam edilebilme oranları yüksek olan psikologlar ülkemizin birçok üniversitesinde eğitim alabilirler. Eğitim süresi 4 yıl olan bölümün ders içerikleri üniversiteden üniversite değişkenlik gösterebilmektedir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi