isbul.net

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Nedir?

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Nedir?

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım sanat tarihi kavramı ve tarihsel ve disiplinler arası bağlamda kültürel miras çalışmalarını destekleyen, tarihi çalışmaların korunmasını ve gelecek nesle aktarılmasını sağlayan bir alan olma özelliğini taşımaktadır. Bu bölümde tarihi eserler korunarak zarar görmesi engellenir ve korunma altına alınır. Kültür varlıkları zarar görmüş olurlarsa restore edilip yeniden korunabilir. Buna da onarım denir.



Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölümün eğitim süresi 4 yıldır ve eşit ağırlıktan tercih yapılması gerekir. Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım dersleri öğretici ve uygulayıcıdır. Kişilerin gerçek hayatta da kültürel varlıkları korumasını sağlamak amacıyla yeterli eğitim verilir.

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm derslerinden birkaç tanesi Kültür Varlıklarını Belgeleme ve Koruma, Taş Koruma ve Onarım ve Duvar Resmi, Mozaik Koruma ve Onarım üzerinedir. Bu dersler kişiye bir koruma bilincinin kazandırılmasını sağlar ve fikirlerin sadece teoride kalmaması için çaba gösterir. Umulduğu üzere günümüzde yalnızca birkaç üniversitede vardır ve kimisinin de bu çabaları karşılıksız kalmaktadır.

Derslerin amaçlarından bazıları şunlardır:

  • Kişinin tarihi görevini yerine getirmesi sorumluluğunu üstlenmek,
  • Değerli, yaratıcı ve özgün içeriklerin korunmasını sağlamak,
  • Kültürü yaşatmak.

Bu amaçlar sayesinde kültür hiç bozulmadan ve değişime uğramadan olduğu gibi kalabilir. Biz de bu sayede sergilerimizi, galerilerimizi ve müzelerimizi koruyabilir, sahip çıkabiliriz.

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümü mezunları tarihi eserlerin korunması işini üstlenirler ve varlıklarına ihtiyaç duyulur. Bölümü okuyan kişiler tarihin ve kültürün ne kadar önemli olduğunu ve neden önemli olduğunu bilmelilerdir. Bölümle hiçbir ilgisi olmayıp yalnızca para kazanmak için seçenler bölümden yeteri kadar zevk alamayacak ve anlamını bilmeyeceklerdir. Aslında düşünülmesi gereken nokta kültürümüzün yok oluşu halinde bizden de geriye bir şey kalmayacağıdır.

Açılan sergi ve müzeler, yapılan arkeolojik kazılar ve buna benzer şeyler ülkemizde eşsiz bir miras yatıyor oluşunun göstergesidir. Elbette biz de bize bahşedilen sanatı korumalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Bu bölümün amacının da bu olduğunu bilmeli, saygı ve titizlikle çalışıyor olmalıyız. Bizim korumamamız halinde yok olup gidecekler, elimizde hiçbir şey barınmayacaktır.

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Mezunları İş Olanakları

Mezunlar Belediyelerde, Kültür ve Turizm Bakanlıklarında, müze, sergi ve galerilerde ve buna benzer birçok yerde çalışma imkanı sağlayabilir. Bu sebepten dolayı hem kültürümüzün korunmasına yardımcı olur, hem de çalışmaların titizlikle devam edilmesini sağlarlar.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi