isbul.net

Tiyatro Bölümü

Tiyatro Bölümü Nedir?

Tiyatro; Sahne içinde birtakım şovların sergilenmesi amacıyla bir araya gelen toplulukların kurmuş olduğu gösterilerdir. Seyircisiyle bir olmuş oyunculardan oluşur. Duyguların, hareketlerin, jest ve mimiklerin anlatılışıdır. Sergilenen oyun eser olarak dile getirilir. Oyuncuların sahnede kendilerini yansıtmaları ancak bununla birlikte de kendilerinden farklı birini canlandırmaları istenir. Çünkü her eser sanatçısının izlerini taşır.

Dekorların büyük bir önem arz ettiği barizdir. Günlük hayattan farklılık yoktur, oyuncular doğaldır seyirciyle iç içedir. Seyirci kendini oyuna karşı yakın hisseder.

Tiyatro bölümü okumak isteyen kişilerde yetenek, iyi bir Türkçe bilgisi, anlaşılabilirlik, kendini iyi ifade edebilmesi, genel kültüre sahip olması mutlaka kişide mevcut olmalıdır. Tiyatro Dünya üzerinde de çok önemli bir yere sahip evrensel bir alandır. Bunun unutulmaması lazım gelmektedir. Mutlaka ilginin olması önemlidir.

Dünya yazarlarından Shakespeare hakkında bölüm mezunlarının az çok bilgi sahibi olmaları gerekir. Dünya üzerindeki yaşamış ve yaşayan yazarların bilinememesi bu mesleği icra edecek olanlar için çok büyük bir kaybı beraberinde getirir.

Tiyatro Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tiyatro bölümü 4 yıllık lisans eğitimi verir. Mezun olunabilmesi için 240 AKTS'nin sağlanması gerekir.

Tiyatro Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tiyatro dersleri hareket ve doğaçlama, dramatik anlatım, oyunculuk teknikleri, sahne bilgisi, oyun yönetmenliği, konuşma ve ses eğitimi demek yeterli olabilir. Bunun yanında Dünya Tarihiyle alakalı dersleri de mevcuttur. Çok çeşitli dersleri sayesinde başka dallara da yönelebilir, isterseniz pandomim dediğimiz sessiz sinema olarak adlandırılan mesleği de yapabilirsiniz. Bu aralar çok revaçta olduğunu söylemek de yanlış olmasa gerek.

Tiyatro Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tiyatro bölümünden mezun öğrenciler 4 yılın sonunda Lisans diplomasını almaya hak kazanır daha sonra Tiyatro oyuncusu olarak mesleklerini icra edebilirler. Oyuncu, Rejisör, Yönetici, Teknik Eleman (dekorcu-kostümcü vs.) olabilir.

Tiyatro Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Tiyatro mezunları Devlet ve Özel tiyatrolarda, film ve dizi şirketlerinde, TRT'de çalışabilirler. Çeşitli sanat dallarında, dergi ve gazetelerin sanat bölümlerinde, oyun yazarlığına ilgi duyanlar Tiyatro metni yazabilir, bununla kalmayıp dramatik metin yazarlığına da girişebilirler. İlgisi olanlar için maaş ve iş olanakları çok da mevcut olmasa da seyircilerin de büyük bir önem verdiğini söylemek mümkün.

Belki o kadar yaygın olmadığı için bu zamana kadar takdir görmediği söylenebilir mevcut durumda iş olanakları az fakat iş bulunduktan sonra da kaçırılması zor mesleklerdendir. Bir kere elinizde tutmanız yeterlidir denebilir. Çünkü daha sonrasında seslendirme gibi alanların da tercihiyle meslekte tutunabilmek gayet mümkündür.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi