Bilişim Suçları Uzmanı Kimdir?
Bilişim suçları uzmanı, bilgisayarda bulunan bilgileri güvenli bir şekilde tutar ve işlenmiş olan bilişim suçlarını tespit eder. Bunların dışında ise kötü amaçlı bir yazılım olduysa, siber saldırı, girilmemesi gereken bilişim sistemlerine yasa dışı bir şekilde giriş-çıkış ve bunlara benzer tüm suçlar olmuşsa bu suçları da tespit etmektedir. Ayrıca bilişim suçları uzmanı suçları ortaya çıkarmak için raporlar toplar ve gerekli prosedürleri işleme koyar. Bunların dışında ise bilişim sistemlerinin çalışmasını engelleyen ve hukuki olarak aykırılık işlenen her şeyi engelleyerek bilişim sistemlerinin güvenliğini yükseltir.
Bilişim Suçları Uzmanı Görevleri Nelerdir?
Bilişim suçları uzmanı resmi veya özel kurumlarda çalışabilmektedirler ve çalışmış oldukları alanlara göre de uzmanlaşmış oldukları alanlar ve seviyeleri farklılık gösterebilmektedir. Bunun için de yaptıkları görevler ve yetkiler de farklı olabilmektedir.
Bilişim suçları uzmanının genel görevleri şu şekildedir:
Kimler Bilişim Suçları Uzmanı Olabilir?
Üniversitelerde bulunan Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Yönetim Bilişimleri Sistemleri, Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olan kişiler bilişim suçları uzmanı olabilirler. Üniversite mezunu olmayan kişiler ise bilgisayar ve bilişim teknolojileri ile ilgili sertifikalı programlara veya bilgisayar eğitimi veren kurslara katılarak bilişim suçları uzmanı olabilirler.
Bilişim Suçları Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Bu mesleği yapmak isteyen kişiler yazılım uzmanlığı, bilişim teknolojileri, donanım, MS SQL Server, programlama, siber hukuku, bilgisayar teknolojileri, şifre ve parola suçları, ağ ve sistem yöneticiliği, hukuki bilişim çözümlemesi gibi eğitimlere katılmaları gerekmektedir.