İş Güvenliği Koordinatörü Kimdir?
İş güvenliği koordinatörü, görev aldığı şirketin bütün alanlarında gerçekleşen tüm faaliyetlerin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve kurallarına uygun olarak yürütülmesini sağlar. Bunların kontrolünü yapar, yanlış ilerleyen gidişatı düzeltir. Mevzuatlara yönelik eğitimler düzenleyerek çalışan personellerin bilgilendirilmesini sağlar.
İş Güvenliği Koordinatörünün Görev ve Sorumlulukları
İş güvenliği koordinatörünün üstlerine karşı sorumlu olduğu bir takım görevleri mevcuttur.
Bunlar;
• İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli olan incelemeleri ve araştırmaları yapmak.
• İş güvenliği eğitimlerini ayarlamak, personelleri bunun hakkında bilgilendirmek.
• Personellerin çalıştığı ortamlarda risk değerlendirme işlemlerini yapmak.
• Risk analizleri sonucunda tehlikelerin farkına varıp bunları önlemeye çalışmak. Gerekli tedbirler kapsamında önlemler almak.
• Kazalar ve ihaleler ile alakalı gerekli olan raporları hazırlamak.
• İş sağlığı ve güvenliği personellerinin atamalarını gerçekleştirmek ve onları eğitmek.
• İş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerini düzenli bir şekilde raporlamak. Gerekli birimlere iletmek.
• Doğal afet ve kaza gibi durumlara hazırlıklı olmak için gerekli planlar hazırlamak ve tatbikat yapmak.
İş Güvenliği Koordinatörünün Taşıması Gereken Özellikler
İş güvenliği koordinatörünün sahip olması gereken özellerin başında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına hakim olmak gelir. Daha sonra raporlama becerisi ve analiz becerisine sahip olması aranan nitelikler arasındadır. Sözlü ve yazılı iletişimi kuvvetli olması, takım ruhunu taşıyor olması ve iş birliği konusuna da yatkın olması gerekir. Ayrıca bireylerin B sınıfı ehliyetine sahip olması aranan özellikler arasında yerini alır. Buna ek olarak organizasyon becerisini etkin bir biçimde kullanabilen bireyler diğer rakiplerinden bir adım daha önde olur.
İş Güvenliği Koordinatörü Olabilmek İçin Alınması Gereken Eğitimler
İş güvenliği koordinatörü olabilmek için, üniversitelerde mevcut olan mimarlık ve mühendislik fakültelerinden mezun olmak gereklidir. Gerekli olan lisans eğitimi aldıktan sonra ve başarı ile mezun olduktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığı ile sunulan iş güvenliği uzmanı belgesini almak şarttır.