Kullanıcılara gerçeklik hislerini yaşatmakta olan oyunlar, vücut hareketleriyle eş zamanlı biçimde hareket eden sanal karakterleri oluşturan bireylere sanal gerçeklik uzmanı denmektedir. Sanal gerçeklik uzmanı kişilerin pek çok görevi vardır.
Sanal gerçeklik uzmanları, genel olarak bilgisayar bölümünde ve bu alanda eğitim almış olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Altyapıları bilişim sektöründe olan bireyler tarafından seçilmekte olan bu sektörde aynı zamanda bilgisayar programcıları, 3D animasyon uzmanları, grafikerler ve yazılımcılarla çalışırlar. 3 boyutlu sistemlerin aktarımı söz konusu olduğu zamanlarda mimarlar veya mühendisler de bu alanlarda görev alırlar. Sanal gerçeklik uzmanlarının temel görevleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
Genel olarak mühendislik fakültelerinden mezun kişiler, tercih edebilecekleri sanal gerçeklik alanlarında, özellikle de "Visual Effects" konularında eğitimlerini ve sertifikalarını almış kişilere ihtiyaç duyarlar.
Sanal gerçeklik uygulamalarında yazılım altyapılarının yanında görsel animasyonlarının ortaya konması da, bu kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu mesleğe ilgi duyan kişiler; Yazılım, Bilgisayar Mühendisliği ya da Görsel İletişim ve Tasarım gibi alanlarda gereken eğitimleri alıp sektöre giriş yapabilirler.
Üniversitelerde bu meslek adına özel olarak ayrılmış bir bölüm bulunmadığı için sanal gerçeklik uzmanı olmak için başka nitelikler aranmaktadır. Alınması gereken eğitimler, 3B ve 2B görsel tasarım programlarına ilişkin olarak sertifikaları ve eğitimleri alabilirler.